Lekker Vet – Alles over olijfolie – Gregor Christiaans
– Gregor Christiaans
Het basisboek over olijfolie!
Precies een jaar geleden ontmoette ik olijfolie-expert Gregor Christiaans. Ik was uitgenodigd voor een proeverij in een designmeubelzaak. Een intrigerende combinatie. En gewaagd ook. Want wie zit er te wachten op vetvlekken op een exclusieve bank van een bekende Italiaanse ontwerper? Hoe dan ook, ik vond het tijd me eens te verdiepen in het ‘vloeibaar goud’. Olijfolie heeft al een aantal jaar de boter in mijn keuken volledig vervangen. Ook in de schijf van vijf staat olijfolie inmiddels op een prominente plek.
Groene appel
Voor elke proever stonden drie glaasjes klaar, keurig afgedekt met een smetteloos wit stukje papier. Verder wat brood, water en stukjes groene appel. Ik dacht eerst nog dat die er voor de kleur lagen, vanwege de match bij de groene olijfoliën. Later bleken die appelpartjes nodig om tussen het proeven door de smaak van de verschillende soorten te neutraliseren. En Gregor’s verhaal? Dat stond als een huis. Net als het boek dat hij na een crowdfundingsactie in eigen beheer heeft uitgegeven. Lekker vet, alles over olijfolie geldt vanaf nu als hét basisboek over olijfolie.
Bijten
De eenvoud van de cover, past goed bij de titel Lekker Vet. Een paar olijven om zo in te bijten, liggen op een zwarte ondergrond. Leuk om te lezen is hoe de auteur zelf gepassioneerd raakte door olijfolie. Alles begon op een vakantie in een ingeslapen kustdorpje op Kreta. De verveling slaat toe. In het dorpscafé maakt Gregor kennis met Manolis, een Griekse olijfoliebaron. De vonk slaat over. En Gregor slaat een nieuwe weg in. Hij schoolde zich en verzamelde alle mogelijke kennis over olijfolie. Daarnaast begon hij Olijfbedrijf. Inmiddels is Gregor is een internationaal gecertificeerde olijfolieproever. Bijzonder, want slechts vier andere Nederlanders dragen deze titel.
Culinair
Alles wat ik opstak van de proeverij staat in het ruim 160 pagina’s tellende naslagwerk. Het leest lekker weg en is voorzien van getekende illustraties en foto’s. Gregor neemt in Lekker Vet alle facetten van olijfolie onder de loep. Je leest en bladert eenvoudig heen en weer tussen feitjes en weetjes over de herkomst van olijfolie, hoe dat past in een gezond dieet, over het productieproces, de regelgeving, het culinair gebruik. In het boek staan interviews met mensen die ertoe doen in de olijfoliewereld. Zes chefs geven een recept met hun favoriete olijfolie. Ook de kunst van het proeven krijgt aandacht. Handig, met tien gouden tips wijst Gregor de lezer precies waarop hij moet letten bij de aanschaf van een olie.
Slimme vragen
Omdat in de olijfoliewereld veel onzinverhalen de ronde doen legt de auteur uit wat waar is en wat niet. Eén hoofdstuk is gewijd aan fraude, in de olijfoliewereld zo oud als de weg naar Rome. Hij vat het probleem in één zin samen: ‘Als je alle flessen uit de winkels haalt waarop staat made in Italy, zou Italië vijf keer zo groot moeten zijn’. En bij het zien van de stoere knoestige olijfboomgaard in de fotoreportage, pak je het liefst het eerste het beste vliegtuig richting Kreta. Neem dan vooral dit boek mee, zodat je het lijstje slimme vragen kunt gebruiken bij een bezoek aan de olijfboomgaarden.
Recensie: Elian van ’t Westeinde
Elian van ’t Westeinde is freelance journalist. Vanuit Zeeland werkt ze voor verschillende opdrachtgevers. Ze stond aan de wieg van Zilt Zeeland en Smaakmaker, magazines met verhalen over de streek en lokale producten. Verder werkt ze als freelance-eindredacteur bij de PZC, het regionale dagblad.
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.