MANDELMANNS KOOKBOEK - Gustav en Marie Mandelmann
– Marie en Gustav Mandelmann
Lust voor het oog, met proza en filosofische verhalen over het leven op het Zweedse platteland!
Zo’n twintig jaar geleden brachten Marie en Gustav Mandelmann de oude hoeve Djupadal tot leven. Dit ecologische paradijsje in het zuidoosten van Zweden ligt in een vallei op ongeveer 60 hectare grond met natuurlijk grasland, ingebed tussen natuurreservaten. De koeien die in deze weiden grazen doen zich tegoed aan gras, kruiden en bloemen. Net als de schapen en lammetjes die daar ook ronddartelen. De dieren van Djupadal hebben een goed leven. Het kan ook haast niet anders of het vlees is uitstekend van smaak.
Rondom de boerderij ligt een lustoord met een kas waarin tomaten en komkommers groeien. In de vruchtbare grond doen groenten als sla, uien, knoflook en bloemen het goed. Op het erf scharrelen kippen en varkens. Tussen de fruitbomen staan bijenkorven om ervoor te zorgen dat bijen de bloesem bevrucht. De familie verwerkt alles wat van het land komt rondom de boerderij zelf en verkoopt de producten in de boerderijwinkel of serveert ze aan hun gasten in het restaurant.
Als ik bedenk hoeveel werk het kost om zo’n gemengd, biologisch bedrijf te runnen, verbaast het me dat dit echtpaar nog tijd heeft om een boek te schrijven. Toch kregen ze het voor elkaar. Dit is zelfs hun tweede kookboek. Gustav en Marie Mandelmann schreven zelf alle teksten. Ook deden ze de vormgeving. De kaft is zwart en bestrooid met romantische tekeningen die -net als alle andere illustraties- zijn gemaakt door dochter Tora. Sla je het boek open, dan proef je de liefde die deze familie heeft voor de natuur, voor hun dieren en de tuin. Opvallend is dat het echtpaar het jaar in acht jaargetijden opdeelt: vroege voorjaar, warme voorjaar, midzomertijd, hoogzomer, vroege najaar, late herfst, vroege winter, midwinter. Het hele jaar rond draait het om de natuur en wat die te bieden heeft. Gustav en Marie geven uitleg over hoe de seizoenen verlopen op het Zweedse platteland. Ze laten zien hoe ze de grond bebouwen en hoe ze genieten van de oogst. Hun smeuïge verhalen nemen je mee de tuin in. Je maakt een wandeling langs goudsbloemen, lavendel vlierbloesem en Oost-Indische kers en geniet van de dieren die een vreugdedansje maken als ze voor het eerst gras voelen aan hun hoeven. De recepten in het boek inspireren tot het maken van je eigen paneermeel, appelstroop, worst, of knoflookcrème (lekker bij gegrild lamsvlees). En uiteindelijk brengen ze je ook de wijsheid bij voor het aanleggen van een voorraad voor moeilijker tijden
Mandelmanns kookboek is niet zomaar een kookboek. Het is een lust voor het oog, met proza en filosofische verhalen over het leven op het Zweedse platteland. Met teksten die kleuren en geuren in de tuin beschrijven en de manier waarop de familie de grond bewerkt. Dit is beslist een boek dat niet in de boekenkast hoort, ook niet op de keukenplank, maar op de leestafel. En als ik je mag aanraden: maak jezelf blij met dit zomerse recept van ovengeroosterde bieten uit Mandelmanns Kookboek. Per persoon heb je nodig: 1 tot 2 rode bieten. Borstel ze schoon en snijd de stelen eraf. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Doe de bieten in een braadslee en bak ze oneveer 40 minuten. Snijd een diep kruis in elke rode biet en serveer ze warm met roomkaas, op smaak gebracht met knoflook, mierikswortel of stop er boter en zout in.
Recensie: Elian van’t Westeinde
Uitgeverij: Cactus Books
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.