Over inpakken! Meneer Wateetons en Rene Zanderink
– Meneer Wateetons en Rene Zanderink
Technieken en recepten voor het inpakken en garen in zout- of leemkorst - houtvellen - grondoven - hooikist - en papilotte - bladeren - as - groente - vet - vel
In Over inpakken leren Meneer Wateetons en René Zanderink je modern koken met klassieke en soms ronduit primitieve technieken. Ze laten je zien hoe je aroma’s en smaken kunt creëren en behouden door je eten in te pakken in leem, bladeren, groente, zout, hout, dierlijke materialen, en de aarde zelf.
Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken: in groen, in korst, in hout, in dieren en in de grond. Daarnaast is er een leverancierslijst voor materialen en ingrediënten. Handig; want sommige gebruikte producten uit het boek zul je niet zo snel bij de Zaanse grootgrutter tegenkomen. De eerste twee hoofdstukken gaan over het inpakken in groen(te) en in een korst; technieken die de meeste ervaren thuiskoks weleens geprobeerd hebben (denk ik). Want ingrediënten inrollen in koolbladeren of wijnbladeren zijn bekende technieken. Maar heb je ook al eens bananenblad, lotusblad of een composthoop geprobeerd? Of je kippetje in een korst van leem ingepakt?
In hout inpakken klinkt misschien gek, maar er zijn speciale woodwraps op de markt waarin je voedsel -bijvoorbeeld op de bbq- kunt garen. Ook kun je kleine houten vaatjes kopen om je eigen likeur op te bewaren. Een andere optie zijn houtsnippers; om bijvoorbeeld je eigen faux balsamico te fabriceren. Onder hout vallen ook de bijproducten van hout zoals as, bamboe en papier. Wat te denken van in as gepofte knolselderij of Kantonese in papier gefrituurde kip.
Naast talloze recepten zoals parelhoen in blauwaderkool, zeebaars in zoutkorst, fazant in Drentse leem en een Amerikaanse clam bake bevat Over inpakken, ook talloze how-to’s voor het maken van een grondoven en het in elkaar timmeren van een hooikist. Met een goede leverancier en een gewone oven in de keuken kan iedere lezer de recepten zelf uitvoeren en ervaren hoe belangrijk het is om de geuren en smaken in het gerecht te behouden.
Voor de avontuurlijke hobbykok!
Uitgeverij: Fontaine
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.