Eten als dieren! David Raubenheimer en Stephen Simpson
– David Raubenheimer en Stephen Simpson
Wat de natuur ons kan leren over gezond eten
Eten aks dieren is één van de interessantste boeken die ik de afgelopen maanden heb gelezen en die ook beduidend anders is dan veel andere boeken over deze onderwerpen.Wat blijkt, flink afvallen óf gezond, lang leven, je moet voor beiden een ander dieet volgen. Aan de hand van dierenonderzoeken hebben biologen David Raubenheimer en Stephen J. Simpson gekeken wat de ideale samenstelling van ons voeding is. Hoe eten dieren en kun je dat vertalen naar mensen?
Het interessante is dat het gaat om de verhouding van bepaalde voedingsstoffen. Dus niet zozeer wát dieren eten, maar meer wat hen dat oplevert aan eiwitten, koolhydraten en vet ten. Vrijwel alle diersoorten die zij onderzocht hebben, zorgen min of meer automatisch dat zij vrijwel precies de juiste verhouding binnen krijgen. Bijvoorbeeld door onderzoek naar treksprinkhanen en muizen. Ze hebben experimenten gedaan met mensen om te kijken of zij ook in dezelfde verhouding voedsel innemen. Daaruit bleek dat er wel degelijk overeenkomsten zijn met dieren en dat mensen ook min of meer onbewust voeding kiezen in de juiste verhouding. Je kunt natuurlijk geen laboratoriumonderzoek doen met mensen om hen vanaf geboorte tot de dood te volgen en speciale voeding te geven om daarna te zien wat de gevolgen zijn. We zijn dus afhankelijk van dieren en gedragsobservaties van dieren om ons voedingsgedrag te begrijpen.
Hoe komt het dat een baviaan en een schimmel instinctief weten wat ze moeten eten voor een optimale gezondheid en een perfecte balans qua eiwitten, vetten en koolhydraten? En hoe komt het dat wij mensen dan zoveel moeite hebben om ons te houden aan de aanbevolen dagelijkse voeding en er zoveel mensen kampen met overgewicht? Onze evolutionaire voorouders bezaten ooit het vermogen om precies te weten welk voedsel en op welk moment van de dag hun lichaam nodig had, in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Wanneer en waarom zijn we dit vermogen verloren en hoe kunnen we dit terugkrijgen?
Voedings- en ecologiedeskundige David Raubenheimer en prijswinnend bioloog en onderzoeker Stephen Simpson beantwoorden deze vragen in een meeslepend verhaal, gebaseerd op vijf eurekamomenten die ze hebben meegemaakt tijdens hun baanbrekende onderzoek. Het boek deelt hun kleurrijke wetenschappelijke reis – van Kaapstad tot de woestijnen in Australië – met als hoogtepunt een voedingstheorie die ingrijpende gevolgen heeft voor onze huidige epidemie van metabole zieken en obesitas. Deze theorie zal ons begrip van voeding volledig veranderen. Aan de hand van verschillende onderzoeken bewijzen Raubenheimer en Simpson dat eetlust kan worden gehackt – we leren te eten als dieren voor een optimale gezondheid, voor verhoogde vruchtbaarheid of voor een langere levensduur.
Raubenheimer en Simpson bieden in Eten als dieren ook nuttige recepten om de ongewenste bijwerkingen van allerlei diëten te verklaren, om controle te krijgen op onze voedselomgeving en om te laten zien hoe lekker en gezond eten weer deel uit kan maken van goed eten. Eet als dieren en je zult precies weten welk voedsel je lichaam daadwerkelijk nodig heeft.
‘Eten als dieren is een must-read. Dit prachtig geschreven boek geeft een ontzettend originele en overtuigende verklaring voor hoe het kan dat zoveel van ons te maken krijgen met overgewicht in de hedendaagse voedingsindustrie.
Uitgeverij: Spectrum
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.