Van de Vegan Bakker Rodolphe Landemaine
– Rodolphe Landemaine
Brood, gebak, koekjes, cakes & meer
In het kookboek Van de vegan bakker vind je alles wat je zou vinden als je een Franse bakkerij zou binnenstappen. Croissants, madeleines, babka, baguettes maar dan veganistisch. Alle klassiekers, maar dan bereid met alleen veganistische ingrediënten.
Brood, gebak, taart, koekjes en meer: meesterbakker Rodolphe Landemaine laat zien hoe je de allerlekkerste broodrecepten en zoete bakklassiekers kan transformeren naar de vegan variant zonder aan smaak in te boeten. Stap voor stap in beeld gebracht met duidelijke uitleg over vervangende ingrediënten kan iedereen met dit bakboek aan de slag. Welke plantaardige vetten zijn geschikt voor welk gebak, hoe maak je zelf de lekkerste plantaardige botervervanger waarmee je perfect bladerdeeg of briochedeeg maakt of de overheerlijkste croissants bakt. Leer meringue en macarons maken van aquafaba. ‘Van de vegan bakker’ maakt inzichtelijk welke invloed het werken met plantaardige vervangers heeft op het bakproces waardoor je echte vegan baktoppers op tafel zet. Van gistbrood en zuurdesem tot hamburgerbroodjes; van dé Franse klassiekers als madeleines, tartes au citron, millefeuiles en financiers. Maak zelf vegan pavlova, brownies, muffins en cakes. Wat je ook bakt, het resultaat zal iedereen blij verrassen.
Van de vegan bakker is geschreven door Rodolphe Landemaine. Hij volgde een opleiding aan Compagnons du Devoir een Franse beroepsopleiding. Hij heeft samen met zijn vrouw Yoshimi Ishikawa een keten van 18 bakkerswinkels: Maison Landemaine, met vestigingen in Parijs, Lille en Tokio. Ze spelen graag in op wat klanten willen. In 2013 introduceerden ze een vegetarische lijn en een jaar later ook een veganistisch assortiment. Ze hebben een volledige veganistische bakkerij in Parijs onder de naam Land & Monkeys, waar ze naar harte lust experimenteren.
Van de vegan bakker begint met een introductie van de ingrediënten. Plantaardige melk, aqua faba en plantaardige vetstoffen. Hierna volgt een stukje techniek wat gaat over het kneden van brood, het vormen van een brood, het goed bakken van een brood. Na de technieken komen de basisrecepten. Zelfs als je niets zou doen met de overige recepten uit het boek, dan zou je nog met deze recepten van alles veganistisch kunnen maken.
Na techniek en basisrecepten komen er recepten voor broden, baguette, volkorenbrood, meerzadenbrood, pain de mie, matlouh en hallot, schwartzbrot, maar ook glutenvrije chocoladebroodjes. De broodrecepten zijn verder goed duidelijk. Aan het einde zet je water in de oven om tot een goede broodkorst te komen. Veel brood recepten zijn van zichzelf vaak al vegan.
Het hoofdstuk met de zoete broodjes maakt echt duidelijk dat we hier met een vegan boek te maken hebben, want zoete broodjes zitten vaak vol met boter. Hier worden de brioche, de croissants en de babka dus gemaakt met margarine en plantaardige melk. Alle recepten zijn voorzien van prachtige foto’s. De meeste ingrediënten kun je bij de supermarkt kopen. Soms heb je iets nodig zoals pectine, wat je in kookwinkels of online bakwinkels goed kunt vinden.
Niet alle baksels in dit boek zijn geschikt voor beginners die snel resultaat willen. Zeker als je zelf de margarine en de plantaardige melk wil bereiden om er daarna mee te bakken ben je even bezig. Het werken met aqua faba kan bijvoorbeeld even wennen zijn. Het bereiden van croissantdeeg is echt iets waar je goed de tijd voor nodig hebt.
Na een periode van veganistische kook- en bakboeken waarbij alles glutenvrij moest zijn en gezoet met alles behalve suiker zijn boeken als Van de vegan bakker gelukkig heel anders. Er wordt suiker gebruikt en er wordt niet gekeken naar per se gezond, maar ook vooral naar of het lekker smaakt. Een alles draait toch uiteindelijk om smaak!
Uitgeverij: Good Cook
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.