IZAKAYA! Tim Anderson
– Tim Anderson
Makkelijke gerechten uit de Japanse eethuisjes
Izakaya zijn de eenvoudige Japanse eethuisjes waar je na een dag werken even stoom afblaast met een drankje, kleine hapjes, snacks en meer. Vergelijk het met het bezoek van een Spanjaard aan een tapasbar of met de Hollandse vrijmibo met bier en bitterballen. Alleen dan wel op z’n Japans, van lichte hapjes tot en met gerechten die vullen.
Tim Anderson, is dé kenner van de Japanse keuken en auteur van o.a. ‘Vegan JapanEasy’, in de wereld van de ‘Izakaya’ en maak de meest populaire en iconische gerechten zelf. Van allerlei kleine hapjes als diverse yakitori, gemarineerde inktvisjes, schaaltjes edamame, pickled komkommer met knoflook en sesamolie, of juist iets uitgebreider. Of je nu kiest voor diverse kleine snacks of trek hebt in een wat vullender gerecht, ‘Izakaya’ biedt voldoende mogelijkheden om je repertoire Japanse gerechten uit te breiden: van licht en fris als in sake gestoomde schelpjes of vullende gyoza van aubergine met garnalen en gehakt of ‘zeebrasem nanban-zuke’. Van kleine mondvermaakjes tot en met desserts en drankjes.
Izakaya is geschreven in de pandemie tijdens een lockdown. Tim Anderson genoot van het thuis koken zonder de druk van het restaurant en de gasten. Hij stelt in zijn voorwoord dat koken ook een vorm van escapisme kan zijn. Een gerecht laat je reizen naar een tijd en een plaats die in het echt misschien wel onbereikbaar is. Andere dingen kun je thuis juist niet nabootsen. Hij dacht hij aan zijn favoriete Izakaya ervaringen, die in Londen moeilijk te vinden zijn. Zijn favoriete Izakaya is bij zijn vriendin Yuki thuis. Je kunt thuis dus een geslaagde Izakaya ervaring hebben, zo lang je maar zorgt voor goed eten, goed gezelschap en wat Japanse drankjes.
De recepten zijn ingedeeld in de categorieën licht en fris, shime: volop koolhydraten, zwaar en rijk, doe-het-zelfdiner, zoetigheden, drankjes en basis gerechten. Er staan vegetarische recepten in zoals Japanse kaasfondue, Nasu dengaku (een aubergine ingesmeerd met een misomengsel en gekaramelliseerd), gegrilde broccoli met miso-sesamsaus of gebakken erwtenscheuten met sesamstrooisel. Sommige gerechten zijn vegetarisch te maken, door gehakt of bouillon te vervangen. Of door Vegan JapanEasy te raadplegen voor een vegan versie van bijvoorbeeld dashi.
Bij ieder recept vind je uiteraard een drankadvies en ook een advies over hoe je het eventueel met andere gerechten kunt combineren. Je vindt ook een verklarende woordenlijst voorin van producten die je misschien niet kent. Bij recepten met onbekende ingrediënten vind je ook vaak een tip waar ze te vinden zijn.
Een heerlijk boek die voorlopig bij mij binnen handbereik staat!
Uitgeverij: Good Cook
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.