Nominaties Joop Witteveenprijs 2015 bekendgemaakt
Vier gastronomische publicaties zijn genomineerd voor de Joop Witteveenprijs 2015. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor de beste historische publicatie op het gebied van de eetcultuur van de Lage Landen.
Genomineerd zijn:
*Jacques Meerman, Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken. Amsterdam, Ambo/Anthos, 2015.
*Nathalie Parys, ‘Culinaire beeldvorming in negentiende-eeuwse Nederlandse kookboeken’, in: Groniek, 47 (2015).
* Nederland dineert. Vier eeuwen tafelcultuur. Onder redactie van Jet Pijzel-Dommisse. Zwolle, Waanders, 2015.
* Marianka Spanjaard, Een lekkere suster en andere heerlijkheden. Recepten van vijf generaties uit één familie 1774/1920. Zutphen, Walburg Pers, 2014.
De winnende publicatie wordt bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op 4 november. De prijs bestaat uit een bord ontworpen door Joost Swarte en een geldbedrag.
De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam reiken sinds 2013 twee prijzen uit op het gebied van de gastronomie: de Johannes van Damprijs, een internationale oeuvreprijs, en de Joop Witteveenprijs, voor de beste historische publicatie op het gebied van de eetcultuur van de Lage Landen. Deze prijs is genoemd naar culinair historicus en bibliograaf Joop Witteveen.
Samen met zijn levensgezel Bart Cuperus en medeverzamelaar Johannes van Dam legde hij de basis voor de Gastronomische Bibliotheek, nu onderdeel van de Bijzondere Collecties. Joop Witteveen overleed op 13 juni jongstleden op 88-jarige leeftijd.
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.