AUTHENTIEK JAPAN THUIS! Maori Murota
– Maori Murota
100 recepten, technieken en kooktips uit de Japanse Keuken
Maori Murota, auteur van dé succestitel ‘Recepten uit Tokyo’, leidt je ‘from scratch’ door de Japanse keuken. In zowel woord als beeld worden technieken inzichtelijk – hoe maak je udonnoedels, ramen en gyozadeeg – en leer je de basis door o.a. zelf te fermenteren (miso, natto en meer) of tofu, bouillons en basissauzen te maken.
Met de geweldige receptuur van iconische gerechten uit de Japanse keuken ga je aan de slag. Serveer gemarineerde rauwe horsmakreel. Maak ‘agébitashi’, groenten die eerst gemarineerd en vervolgens gefrituurd worden. Trakteer je gasten op tongstrelende gerechten en spectaculair ogende ‘temari sushi’ met diverse toppings. Van soep, snacks, salades, hoofdgerechten, cocktails, thee en meer: met Maori Murato leer je de fijne kneepjes van de Japanse keuken onder de knie te krijgen.
Authentiek Japan thuis is een kookboek waarin Maori Murota de recepten deelt die ze heeft geleerd door naar haar moeder en oma te kijken. Traditionele familierecepten dus, maar ook haar eigen recepten met buitenlandse invloeden. Deze mix van traditie en fusion geeft volgens haar een goed beeld van de moderne Japanse keuken.
Maori Murota heeft een cateringbedrijf, kookt bij mensen thuis en is eigenaar van Japans lunchrestaurant Maori’s bento – La Conserverie. Eerder publiceerde ze al het kookboek Recepten uit Tokio. Door de geboorte van haar dochter en de lockdown is haar kijk op eten sterk veranderd. Ze wil lokaal geproduceerd eten met een kleine footprint. Ze heeft met haar gezien op een Frans eiland gewoond en omdat heel veel Japanse voedingsmiddelen niet voorhanden waren is ze ze zelf gaan maken. Het was lekker en niet eens moeilijk een ontdekking voor haar.
Het kookboek is ingedeeld in de hoofdstukken Meel, Rijst, Fermenteren en conserveren, Vis, Vlees, Thee en meer. Je kunt veel ingrediënten zelf maken, zoals tofu, ramen, miso, natto, gevulde broodjes, gyozadeeg en natuurlijk de verschillende bouillons en verschillende smaakgevers. Er wordt bovenin een gerecht aangegeven of het vegan is en als het niet vegan is, staat er vaak een optie om iets te vervangen, ook in het vis- en vleeshoofdstuk.
Bij ieder gerecht staat een foto van het eindresultaat. Bij recepten die moeilijker zijn, zoals het maken van tofu staan ook foto’s van het proces. Met een goede toko of natuurwinkel in de buurt kom je best een eind en anders is internet echt je beste vriend. Kojicultuur bijvoorbeeld, kun je prima online bestellen. Het zelf maken van tofu maken of fermentatie kost relatief veel tijd, maar het boek bevat ook genoeg recepten die binnen een minuut of 30 op tafel staan, zoals aardappel-zeewierkoekjes, lenterolletjes met tofu en peer, okonomiyaki of een snelle misosoep.
Authentiek Japans thuis is een heel prettig boek om in huis te hebben. De aandacht voor veganistische opties maakt het ook geschikt voor vegetariërs of veganisten. Lang niet alle Japanse kookboeken bieden zoveel vega opties. Gezien de aandacht voor het Aziatisch continent en landen als Japan en Korea in het bijzonder twijfel ik er niet aan dat ook daar een keer een Nederland kookboek over verschijnt.
Voor de hobbykok en liefhebber van de Japanse keuken een ideaal en fraai uitgevoerd kookboek waarin niet alleen authentieke recepten worden gedeeld, maar juist ook de basis(technieken), de kakelverse producten en goede stap-voor-stap-uitleg centraal staan. ‘Dōzo omeshiagarikudasai!’
Uitgeverij: Good Cook
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.