BIESLOOK & POLENTA – Susann Probst & Yannic Schon
– Susann Probst & Yannic Schon
Vegatarisch koken op zijn Berlijns!
Het hippe Berlijnse blogduo Susann Probst en Yannic Schon hebben hun beroemde blog Krautkopf offline uitgebreid met het kookboek Bieslook & Polenta – vegetarisch koken op z’n Berlijns. Het is hun eerste kookboek waarin ze hun favoriete recepten hebben gebundeld, ruimschoots begeleid met zinnenprikkelend fotomateriaal.
Dat de twee auteurs van origine fotografen zijn, is goed te merken in het boek. Als je het voor het eerst doorbladert, duurt het even voordat je een recept tegenkomt. Je wordt wel verwend met prachtige fotografie variërend van ingrediënten, gezellige diners en romantische boswandelingen. Het ademt eerder de sfeer van het platteland dan van miljoenenstad Berlijn.
Tekstueel word je verwelkomd met de Krautkopf-filosofie: pure ingrediënten, eten met de seizoenen en vrij van suiker. Alle recepten zijn vegetarisch, soms veganistisch en – heel Berlijns – met invloeden vanuit alle delen van de wereld. De recepten zijn ingedeeld in de hoofdstukken lente, zomer, herfst, winter en een apart hoofdstuk met basisrecepten. Het register werkt zowel op naam van het gerecht als naam van een ingrediënt.
Het allereerste recept in het boek kondigt de lente aan en is – heel toepasselijk – een recept voor polenta met (onder andere) bieslook. Verder eten Susann en Yannic in de lente bijvoorbeeld wilde asperges met quinoa, bloemkoolrisotto en koolrabisoep met linzen. De verschillende hoofdstukken worden aangegeven met foto’s zonder tekst, hetgeen wel handig is om op voorhand te weten. De zomer wordt bijvoorbeeld ingeluid met een paginabrede weergave van een zwaar beladen perenboom.
De fotografie lijkt de overhand te nemen in het boek, maar de recepten mogen er ook zijn. Soms eenvoudig (gebakken maïskolven), soms met ingrediënten die niet voor de hand liggen (wilde asperges, groene spelt en pompoenbloemen), maar altijd puur, inspirerend en smakelijk. Bovendien zijn de recepten heel overzichtelijk weergegeven en voorzien van icoontjes (veganistisch, lactosevrij, glutenvrij).
Hoewel het boek meer dan 50 inspirerende recepten bevat is het hoofdstuk Basisrecepten met vijf recepten vrij summier. Misschien laat dat vooral zien hoe puur er wordt gekookt en hoe eenvoudig je lekker vegetarisch kunt koken met ingrediënten van om de hoek en van de andere kant van de wereld.
Recensie: Leonie Kohl
Uitgeverij: SNOR
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.