BIJDENDIJK Joris Bijdendijk
– Joris Bijdendijk
Een keuken voor de lage landen
zondag 1 september 2019
Het eerste chefboek van Joris Bijdendijk is meteen van een boek van een hoog toegankelijk niveau die klinkt als een klok. Zoals een sterrenchef betaamt zou je zeggen. Maar het is niet elke chef gegeven. Kookboeken maken is een vak. Vooral ook om een boek te maken die laagdrempelig genoeg is voor elke foodie en hobbykok. Geen onbereikbare recepten met 35 handelingen of onvindbare (dure) ingrediënten in het boek van Joris. Wel blinkende foto’s en overzichtelijke tekst. Niet te veel, niet te weinig en simpel taalgebruik. Wat een verademing!
In dit kook- en inspiratieboek beschrijft Joris zijn carrière, inspiratiebronnen en visie op de kookkunst. Hij richt zich nadrukkelijk tot de thuiskok met tips en aanbevelingen voor de keukenuitrusting en de opmerking dat je niet alle elementen van een ingewikkeld recept hoeft te maken om een gerecht te serveren. Dat doen ze vooral in restaurants. Inderdaad zijn sommige recepten uitgebreid, maar de ambitieuze hobbykok zal ze goed kunnen bereiden. Bijdendijk werkt naar vijf seizoenen (de zomer opgesplitst in voor- en nazomer). Achterin staat een zeer uitgebreide seizoenskalender en een indeling naar seizoen en plaats in het menu van de recepten. Die menu’s en de keuken zijn Frans in karakter, de recepttitels verraden de aandacht voor wat de Nederlandse bodem te bieden heeft. Alle recepten hebben paginagrote foto’s van de opgemaakte gerechten en duidelijke instructies voor die opmaak. Waar toepasselijk sluit een recept af met een wijnadvies.
Joris Bijdendijk is een van de meest veelbelovende chefs van Nederland. Hij behaalde inmiddels twee keer een Michelinster en werd in 2017 meesterkok. In dit prachtige kookboek zet hij zijn missie uiteen: een keuken ontwikkelen voor de Lage Landen. Joris werd door Gault&Millau uitgeroepen tot Belofte van 2014. Hij werkte zich van koksmaatje van Ron Blaauw in amper zes jaar op tot chef-kok van Brasserie Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel. In Montpellier, Frankrijk, werkte Bijdendijk als chef de partie en later souschef bij Le Jardin des Sens*** van de gebroeders Pourcel. In 2012 werd hij chef bij restaurant Bridges, waar hij in 2013 zijn eerste Michelinster verwierf. Sinds november 2014 is Bijdendijk executive chef van Restaurant RIJKS® waar hij in 2016 weer een Michelinster behaalde.
Een heerlijk en leerzaam kookboek voor de Haute Cuisine van de Lage Landen van een inspirerende chef!
Uitgeverij: Nijgh& Van Ditmar
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.