Boekoe Kita! Mirjam van der Rijst en Harold Pereira
– Mirjam van der Rijst en Harold Pereira
Authentieke Indische familierecepten en verhalen
Negentig authentieke Indische recepten, vaak al vele generaties oud. In de loop der jaren gaven kinderen en kleinkinderen, ver van hun thuisland, deze recepten soms een eigen twist. Elke familie ontwikkelde zo haar eigen voorkeuren. Maak kennis met deze 11 families en proef hun specialiteiten. Alle recepten zijn zonder uitzondering verrukkelijk en eenvoudig te maken, ook door minder ervaren koks.
Nasi noemen ze het nationale gerecht. Maar verder weten we toch nog steeds erg weinig van de Ind(ones)ische keuken. In de jaren 70 moesten we het doen met het Groot Indonesisch Kookboek van Bep Vuyk. Dus werd het tijd voor een nieuw kookboek over de Indische keuken, eentje die recht doet aan hoe we nu kookboeken waarderen. En dat is het nieuwe Nederlandse kookboek over de Indische keuken, Boekoe Kita gelukt.
Goed Indisch kunnen koken, dat moet je toch wel met de paplepel zijn ingegoten. Of van een schoonmoeder hebben geleerd, die je regelmatig laat meekijken in haar pannen. Dat blijkt wel uit Boekoe Kita. Centraal staan 11 personen of families die op deze manier de 90 recepten uit dit kookboek hebben leren maken.
De recepten zijn allemaal afkomstig van de hoofdrolspelers van Boekoe Kita, dat zoveel betekent als ‘ons boek’. Met recht een kookboek van de hoofdrolspelers zelf dus. Des te meer jammer dat over de recepten zelf niet zo veel verteld wordt. Ik had wel wat meer over de gerechten willen weten. Worden ze op speciale feestdagen gegeten, waarmee worden ze vaak gecombineerd, etc. En hoe is dit recept voor Rookworst Smoor ontstaan?
De recepten zijn kort en bondig beschreven, en per persoon in een hoofdstuk bijeengebracht. Helaas is de index niet zo uitgebreid dat je op ingrediënt kunt zoeken. Wel handig zijn de twee uitknipbare bladwijzers met de uitleg over en vertaling van de belangrijkste ingrediënten.
Foto’s van de gerechten en de makers, een mooie layout, maken Boekoe Kita tot een prachtig kookboek. Het knappe van Boekoe Kita is dat er niets teveel instaat, en dat alles wat er in staat, echt helemaal klopt. Je kan de liefde voor het samenzijn en samen koken en eten voelen, en de ketjap en de kruiden bijna van de foto’s af ruiken. Petje af als je na het lezen van dit boek rustig op de bank blijft zitten, want ik ben al op weg naar de toko.
Uitgeverij: Terra
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.