De Zilveren Lepel ! - Spectrum
– Spectrum
Classic
Sinds de eerste uitgave in 1950 is Il Cucchiaio d’Argento (De Zilveren Lepel) hét Italiaanse kookboek dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. In deze nieuwe, luxe uitgave zijn de 170 allerbeste recepten verzameld, uit diverse regio’s van Italië. Deze nieuwe verzameling bevat prachtige foto’s van elk gerecht. De dubbele leeslinten zorgen voor gebruiksgemak. En de prachtige vormgeving en rijke uitvoering maken dat dit het ideale cadeau is voor zowel de beginnende als de gevorderde (thuis)kok.
De Zilveren Lepel is een standaardwerk. Hij staat niet voor niets in mijn overzicht van kookboekenklassiekers. Er zijn er in totaal 4 miljoen van verkocht. Er zijn ook allerlei spin-offs, waarbij een gedeelte van het boek, al dan niet voorzien van extra recepten en informatie los wordt verkocht. Er is een zilveren lepel voor kinderen, een met groente recepten er is in het buitenland zelfs al een vegetarische zilveren lepel verschenen.
De Zilveren Lepel classic is niet vegetarisch. Er is wel genoeg in te vinden voor vegetariërs, maar er valt wel op dat in ook in groenterecepten vlees zit. Niet alleen in grote stukken gebraad, maar ook gewoon een beetje in de soep als smaakmaker bijvoorbeeld. Ook dat vind ik heel Italiaans, een beetje vlees oprekken tot iets wat de hele maaltijd smaak geeft. Als vega bent is het alleen niet zo handig. Snel geteld kom ik op 80 vegetarische opties, de basisrecepten niet meegeteld. Dat is dan wel met kaas zoals Parmezaanse kaas en andere kaassoorten die met dierlijk stremsel bereid worden.
Alle recepten zijn zo geschreven dat je er prima mee uit de voeten kunt, ook als beginnende kok. Er wordt nergens van uitgegaan dat je alles al weet en voorin het boek vind je dan ook een verklarende woordenlijst van kooktechnieken en ingrediënten. Ook vind er allerlei tips over keuken en keukengerei. De vegetarische recepten worden aangegeven met een klein symbooltje, net als veganistische opties. Bij ieder gerecht vind je ook nog informatie over de herkomst van een recept. Uit welk gedeelte van Italië het komt, waar de naam bijvoorbeeld vandaan komt. Kennis om indruk te maken op eventuele gasten.
Als je je klassieke Italiaanse keukenrepertoire eens flink wil uitbreiden is dit het boek voor jou. Het is een soort van de best off van de best off gestoken in een zeer aaibare kaft.
Uitgeverij: Spectrum
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.