DUBBEL ZO LEKKER! Denise Kuppens, Julie van den Driesschen
– Denise Kuppens, Julie van den Driesschen
Klassieke en Vegan Bakrecepten
Dubbel zo Lekker is een kookboek of liever gezegd bakboek zoals ik dat niet eerder zag. Het is namelijk een boek dat zowel veganistische als niet veganistische recepten bevat is een 50/50 verhouding. Geschreven door Julie van den Driesschen en Denise Kuppens. Beide deelnemers aan de Vlaamse Bake Off 2018.
Voorin vind je een soort introductie waarin je beide baksters beter leert kennen. Eerst in een biografie en later in een soort van interview waarin ze beiden dezelfde vraag steeds beide net iets anders beantwoorden. Denise is wat meer de wildebras die allerlei dingen probeert zoals suikervrij en vetvrij. Ze wordt steeds iets meer veganistisch met kleine stapjes en ze doet graag een scheutje sterke drank door haar recept als ze denkt dat dat de boel een beetje verlevendigd.
Julie is de wat klassieker ingestelde bakster van de twee. Zijn won de Vlaamse Bake Off. Ze bak graag met boter, melk en eieren en liet zich in het verleden graag inspireren door grootheden als Nigella Lawson. Julie is de wat gestructureerde bakker van de twee. Naar aanleiding van het schrijven van Dubbel zo lekker hebben ze veel van elkaar geleerd. Julie leerde van Denise over hoe je dierlijke producten kunt vervangen en Denise leerde van Julie hoe een goede voorraadkast eruit ziet.
Het boek is een pietsie lichtroze van kleur en staat bomvol foto’s van alle baksels, van hele eetbare cactussen in eetbare bloempot tot gemberkoek spookhuis. De recepten staan ingedeeld op thema. Het begint met het ontbijt in Rise and Shine. Daarna komt Piece of Cake met (hoe kan het ook anders) allerlei cakerecepten, gevolgd door Bake me Some Pies met taartrecepten. De andere hoofdstukken zijn: Tea for Two, Halloween en niet te vergeten Kerst. Er staat ook nog een hoofdstuk met vegan en niet vegan basisrecepten in.
Voordat ik dit boek recenseerde was ik benieuwd hoe dit zou gaan werken. Laat je een recept precies in een veganistische en niet veganistische versie zien? Soms is dat wel zo, zoals bij het bananenbrood in het ontbijthoofdstuk. Julie heeft een bananenbrood met stukjes chocolade, Denise heeft een bananenbrood met stukjes dadel. Soms is het echt anders en heeft de een een dripcake met citroen en tijm en de ander een Oreo dripcake. Als recepten op elkaar lijken is het wel leuk en op een bepaalde manier ook wel leerzaam om te vergelijken.
Er staan eenvoudige baksels in het boek, maar ook echte “spektakelstukken” zoals ze in de Nederlandse Bake Off worden genoemd. Die vragen soms veel werk veel ingrediënten en hebben ook een flinke werkbeschrijving. Denk maar niet dat die cactus met eetbare bloempot zo maar verschijnt. Gelukkig heb je thuis niet de druk van in de tent waar alles op tijd af moet zijn en waar de jury daarna je baksel komt inspecteren. Laat je vooral niet tegenhouden zo ik zeggen.
Al met al vind ik Dubbel zo lekker nog steeds een bijzonder bakboek met lekker veel veganistische opties. Ik denk dat er zowel voor zowel de beginnende als de geoefende bakker of veganistische bakker wel iets in te vinden is.
Uitgeverij: Manteau
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.