Extra Vierge! Sandra Alvarez
– Sandra Alvarez
Ruim 100 recepten met olijfolie
In Extra Vierge deelt Sandra Alvarez haar onvoorwaardelijke liefde voor koken met olijfolie. In de verrassende, toegankelijke en gezonde recepten zorgt dit vloeibare goud steeds weer voor een onvergetelijke smaaksensatie. Denk aan gerechten als mindf*ck faux gras (vegan foie gras), zeevruchtenmuffins, bananenceviche en suikervrije burnt cheesecake.
In alle recepten wordt olijfolie gebruikt, zelfs in desserts en cocktails. Bovendien zijn er veel vegetarische gerechten en wordt er geen gebruik gemaakt van geraffineerde suikers. Sandra’s Spaans-Aziatische roots vinden hun weerslag in meer dan 100 originele gerechten uit de hele wereld, waarbij ook veel aandacht wordt besteed aan bewuster en gezonder eten.
Het kookboek Extra Vierge gemaakt door Sandra Alvarez, Sandra Alvarez is bekend van Masterchef Nederland. Het boek bevat ruim 100 recepten met olijfolie. Op de voorkant van het boek staat ook de fotograaf genoemd, de foto’s zijn gemaakt door Ashkan Mortezapour. Deze fotograaf verdient zeker een plekje op de voorkant, want de foto’s in het boek zijn prachtig. De gerechten bevatten mooie kleuren van verschillende ingrediënten, de gerechten zijn mooi opgemaakt en prachtig in beeld gebracht. Niet elk recept staat op de foto, dat is eigenlijk jammer. Er staan bijzondere recepten in zoals een smoothie van Shanghai paksoi, je wordt dan toch wel erg nieuwsgierig hoe deze eruit zal zien.
Het kookboek Extra Vierge is opgedeeld in meerdere hoofdstukken. Voor elke gelegenheid heeft Sandra Alvarez veel recepten met olijfolie opgeschreven. Zo zijn er hoofdstukken over het ontbijt/brunch, tapas, salades, vlees en vis maar ook recepten voor desserts en cocktails. De titel is wel wat misleidend. Je verwacht dat je als een Jamie Oliver overal veel olijfolie overheen moet schenken of dat gerecht grotendeels uit olijfolie bestaat, maar dit is niet het geval. Er gaat in sommige gerechten namelijk bijna geen olijfolie, in andere gerechten maar 2 eetlepels of er wordt alleen in de olijfolie gebakken. Het hoofdstuk cocktails is hiervan ook een voorbeeld, hier gaat niet overal olijfolie in, maar wordt de rand van het glas in de olijfolie gedoopt zodat het zout of de cacaosnippers kunnen blijven plakken. In sommige gerechten gaat er meer kurkuma en pimenton (paprikapoeder) dan olijfolie.
De schrijfster Sandra Alvarez is in Amsterdam geboren, maar heeft Spaans en Chinees bloed. Deze Aziatische roots zie je leuk terugkomen in de recepten, er wordt bijvoorbeeld vaak Thaise basilicum aan gerechten toegevoegd. Er staat voor iedereen wat in het kookboek, van vegetarische gerechten tot aan desserts. Overal is het vloeibare goud, de olijfolie, in verwerkt. Daarnaast worden er in de recepten ook geen geraffineerde suikers gebruikt, het is dus een kookboek voor mensen die bewust met hun gezondheid bezig zijn.
Het ontbijt bestond uit havermout, geprakte banaan en hier over heen meerdere toppings. De olijfolie die in dit recept wordt gebruikt is om de havermout te roosteren. Er staat dat de bereiding 20 minuten duurt, dit blijkt exclusief alles snijden en voorbereiden te zijn. Het recept is lekker, maar dit komt wel door de geprakte banaan er door heen en de toppings, anders is het eigenlijk gewoon gekookte havermout. Met de toppings kan je zelf ook alle kanten op, er staat een aantal suggesties in het boek maar je zou hier zelf ook nog verschillende soorten fruit voor kunnen verzinnen. Dit recept kan je het beste maken op een zaterdag- of zondagochtend als je alle tijd hebt. Als je ’s ochtends weinig tijd hebt, is dit best een werk om klaar te maken.
Het kookboek Extra Vierge krijgt 4 sterren. Ondanks dat de titel wat misleidend is en olijfolie niet het hoofdingrediënt van de gerechten is, zijn de gerechten wel speciaal en smakelijk. Het blijkt na het bereiden van meerdere gerechten wel dat je meer tijd bij de bereidingstijd moet optellen, je moet hier dus wel rekening mee houden. Sandra Alvarez heeft een mooie verzameling recepten gepubliceerd in Extra Vierge.
Uitgeverij: Terra
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.