GROENTE UIT ZEE - LISETTE KREISCHER
– LISETTE KREISCHER
Verrassende plantaardige recepten die de zintuigen prikkelen!
Groente uit Zee is het verrassende kookboek van Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij en Marcel Schuttelaar en meteen ook het eerste boek over zeewier en algen in de dagelijkse keuken. Lisette laat in dit kookboek op smaakvolle wijze zien hoe zilte groenten onderdeel gaan worden van ons dagelijkse menu. Er zijn zoveel meer toepassingen dan zeewier eten in de sushi. Het boek laat niet alleen zien dat zeewier een mooie aanvulling is op je dagelijkse eetpatroon, maar legt ook uit hoe je de zeegroente kunt inpassen in je dieet. Zeewier en algen krijgen ook steeds meer aandacht als gezond voedingsmiddel.
Dit kookboek laat zien dat zeewier een mooie afwisseling is in de hedendaagse keuken en een overheerlijke rol verdient in de toekomst van ons voedsel. Zoals Lisette zelf zegt: “Na heel wat experimenteren in de keuken en smaaktesten met zeewier voelden we dat dit boek gevuld moest worden met heerlijke gerechten die de lezer op een subtiele manier zou laten kennismaken met bijzondere wieren, zilte groente en microalgen. Leren proeven en combineren, daar draait het om. Zo leer je comfortabel met de groente uit de zee om te gaan, zodat zeewier wellicht een vaste plek in de keuken krijgt.
In Japan is zeewier een basisvoedingsmiddel, in ons eigen land begint zeewier langzaam meer voet aan de grond te krijgen. In de Hollandse (restaurant)keukens beperkt het gebruik van zeewier zich nog al te vaak tot garnering, tot het laatste takje groen of rood op een gerecht. In Europa wordt zeewier tegenwoordig op verschillende plaatsen gekweekt en in het wild gesneden, de verkrijgbaarheid is hierdoor enorm verbeterd. Zeewier is door de Europese aanvoer niet alleen gedroogd maar ook vers gezouten verkrijgbaar. Vers gezouten zeewier komt veelal uit kwekerijen of wild geplukt uit Bretagne maar ook rechtstreeks uit ons eigen land, uit ons eigen Nationaal park de Oosterschelde. In de Oosterschelde alleen al komen 150 soorten zeewier voor, allen zijn ze eetbaar.
Zeewier wordt ook wel goud uit de zee genoemd. Het is lekker, voedzaam én milieuvriendelijk. In Groente uit Zee lees je alles over de groei, de soorten en de voedingswaarde. En natuurlijk kun je ook zelf aan de slag, want het boek bevat vijftig bijzondere en verrassende plantaardige recepten die de zintuigen prikkelen. De belangrijkste mogelijkheden van zeewier zitten echter in het gebruik als groenten, ‘zee groenten’. Bij mij thuis is bijvoorbeeld de gedroogde zeekraal als afmaker al onmisbaar in het keukenkastje!
Het boek bevat een groot informatief gedeelte: wat is zeewier, wat zit erin en hoe smaakt het? Maar ook de wijze van teelt en oogst van zeewier. Groente uit Zee is meer dan een kookboek. Het opent met een uitgebreide uitleg over wat zeewier eigenlijk is, hoeveel soorten er zijn en wat de samenstelling is. De vele wetenschappelijke feiten zorgen wel voor een goede onderbouwing van de boodschap van de schrijvers: zeewier verdient een plaats op ons menu. Ook andere zeegroenten als lamsoor, zeekool en zeebiet staan in het boek beschreven. Zeewier combineert bovendien fantastisch met vis, schaal- en schelpdieren en bijvoorbeeld lamsvlees.
De recepten in Groenten uit Zee zijn onderverdeeld in condimenten en dressings, soep, salades, hoofdgerechten en zoet en hartig. De recepten in dit boek zijn nieuw, spannend en een echte beleving. De smakelijke foto’s maken dat je smeersels als zeewierpesto of de spread met dulse onmiddellijk wil maken. Maar ook de zee-sla-chips doen het goed bij de borrel. De Dutch Weed Burger mag natuurlijk niet ontbreken, opgemaakt met allerlei groenten en krokant in shoyu gebakken shiitakes. Ook lekker is de courgettespaghetti met zeepesto, wakamesalade met sesamzaadjes en de pannenkoekjes met zeewier en pompoen. Zeewier als nagerecht? Het kan, zoals de chocolate chip cookies met zeewier of de prachtig opgemaakte zeewiertaart.
Achterin staat een overzicht van producten en merken die zeewier, of producten met zeewier verkopen. En dat is toch wel handig, want waar kan je het kopen met de wakame, dulse, Iers mos, zeekraal en lamsoor die in de recepturen van dit kookboek de revue passeren. Gelukkig vind je steeds meer gedroogde zeewiersoorten bij de supermarkten en in de natuurwinkels en zo nu en dan kun je al verse zeewier spotten. Ook Hollandse exoten zoals strandbiet en ijskruid verschijnen op de receptenlijst.
Zeewierdeskundige Willem Brandenburg komt in een interview uitgebreid aan het woord. Hij onderzoekt zeewierteelt aan de universiteit van Wageningen en vertelt hoe duurzaam geteeld zeewier prima als alternatieve eiwitbron kan fungeren. Volgens Brandenburg wordt zeewier over 40 jaar niet alleen de belangrijkste en meest duurzame eiwitbron in het menselijk voedsel, maar is het tegelijkertijd een belangrijke bron voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, chemicaliën en energie. Andere mensen die aan het woord komen zijn onder andere de oprichters van Groente uit Zee is geschreven door meerdere mensen, waaronder Lisette Kreischer en Marcel Schuttelaar.
Lisette is een veelzijdige dame met smaak en een zeewier visie. Ze zorgde zelf voor een groot gedeelte voor de prachtige fotografie en styling in dit boek en behaalde internationale roem met haar Dutch Weed Burger. Ze schreef eerder onder andere Veggie in Pumps, Lisette in Luilekkerland en Ecofabulous koken in alle seizoenen. Schuttelaar is voedingskundig ingenieur en eigenaar van Schuttelaar&Partners. Hij is mede-oprichter van de Max Havelaar Stichting en is verantwoordelijk voor Stichting Noordzeeboerderij, de motor achter de teelt van zeewier op de Noordzee.
Uitgeverij:
Kosmos
Taal:
Nederlands
Recensie:
Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.