GUESTRONOMY – CIEL BLUE! - Juriaan Geldermans, Ivo Geskus, Onno Kokmeijer en Arjan Speelman
– Juriaan Geldermans, Ivo Geskus, Onno Kokmeijer en Arjan Speelman
Een vooral inspiratieboek voor horeca en ondernemend Nederland
Eindelijk weer een echt Nederlands chefboek van en met allure. Vergezeld van een strak blauwe zonnige hemel presenteerde restaurant Ciel Blue vanmiddag met luid tromgeroffel voor de gezamelijke pers, leveranciers en vrienden van het huis het tweede boek van chef Onno Kokmeijer, Arjan Spelman en gastheer Pasquinel Kolk: Guestronomy! Het boek neemt je mee in een kleurrijke verzameling van reportages, portretten, achtergrondverhalen en persoonlijke anekdotes die Ciel Blue maken wat het is. Maar vooral de opmaat naar waar de lat ligt voor het restaurant: drie sterren!
Zintuigelijke totaalervaring
Je kunt niet om opvallende boek heen. Het is een koffietafel-, lobbytafel- en hotelkamertafelboek geworden. Maar vooral ook inspiratieboek. De cover is strak wit, 368 bladzijdes en bijna 3 kg. Story telling noemen ze het ook wel maar ook nog veel meer dan dat. Met een doel: de gast een onvergetelijke ervaring geven. Hoe deze onvergetelijke ervaring tot stand komt lees je bij aanvang van dit boek en proef je door het hele boek heen. Guestronomy ademt de ambitie naar perfectie en eigenheid waar de chefs en hun ambassadeurs centraal staan.
Het boek start met relativerende woorden waar het in het in het leven om gaat: verwondering, verrassing en verbazing. Bevlogen mensen met een passie en ambitie voor het ultieme koken en waarbij de guest nog meer centraal is komen te staan. Dat straalt ook van het boek af: een restaurant op sterren niveau en ambitie, je kunt het niet alleen, je doet het samen. Symbiose noem ik het. Het boek neemt je mee in de beleving van het restaurant- als het keukenteam. Maar ook de speciale band tussen de leveranciers en de chefs.
Mondvermaak
Maar ook waar en met welke mensen. De chefs beschrijven zichzelf als twee losse fietsen maar ik noem ze een culinair tandem: de chefs Arjan Speelman en Onno kokmeijer. Onno, West-Fries en opgegroeid tussen de Opperdoezers en die Arjan, de rustige man uit de provincie Utrecht met een passie voor vissen. Zij zorgen dagelijks voor de culinaire creaties en mondvermaak van voornamelijk internationale gasten. Chefs zijn allemaal een beetje gek en masochisten. Of zoals ze zelf zeggen: lastig is lekker. Doorgaan waar andere stoppen, nee is geen optie. Maar dat moet ook wel met ruim 700 gerechten per week en tien handelingen per creatie. De lat ligt hoog.
De receptuur in het boek is ingedeeld naar de seizoenen. Er zijn 52 recepten in het boek te vinden, uiteraard op sterrenniveau en alleen haalbaar voor de ambitieuze hobbykok. Guestronomy is een vooral inspiratieboek voor horeca en ondernemend Nederland.
Recensie: Marco Louter
Uitgeverij: Stichting Kunstboek
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.