Herbas! David Van Steenkiste
– David Van Steenkiste
Kruiden, recht uit de natuur op je bord
David Van Steenkiste kweekt verschillende vaak onbekende kruiden en eetbare bloemen, maar hij trekt ook nog regelmatig de vrije natuur in om ze zelf te plukken. Heel wat Belgische en Nederlandse chefs zijn bij hem kind aan huis, want kruiden en bloemen worden steeds populairder op het bord en in cocktails. In Herbas worden de kruiden op een originele manier in hartige en zoete gerechten verwerkt.
Herbas is het bedrijf van David van Steenkiste. Van daaruit levert hij bijzondere kruiden en bloemen aan de horeca, waaronder enkele hele groten als bijvoorbeeld Pure C. Uiteraard trekt David van Steenkiste ook nog steeds de natuur in om kruiden te zoeken. In Herbas wil hij jouw stimuleren om dit ook te doen. Plukken mag, maar dan wel uitsluitend voor eigen gebruik en zonder de plant onnodig te beschadigen. Het boek geeft een overzicht van welke kruiden je in welk jaargetijde het beste kan vinden in je moestuin of in het wild. Herbas is dan wel weer geen boek dat je mee kan nemen als gids of dat beschrijft hoe je je kruidentuin inricht. David verwijst daarvoor bijvoorbeeld naar de app plantAPP. Wel geeft hij en overzicht van hoe je kruiden en bloemen kan verwerken en bewaren. Ook de ‘gewone’ kruiden als bieslook en peterselie vind je in dit hoofdstuk.
In het uitgebreide hoofdstuk ‘Kruiden’ vinden we een uitgebreide beschrijving van zo’n 50 kruiden die misschien minder alledaags zijn: bernagie, mosterdbloem, kamille en watermunt, maar ook brandnetel, zonnebloem en viooltjes. Per kruid staat aangegeven waar ze lekker bij zijn, of je ze zelf kan kweken of in het wild kan plukken en wanneer ze geoogst kunnen worden. Ook wordt aangegeven wat de smaak is: zuur, bitter, zout, zoet of umami.
Omdat ik zelf ook een kruidentuin heb, niet zo luxe als die van Herbas en wel met gewone kruiden als munt, bieslook, peterselie, tijm, laurier en rozemarijn, besloot ik daar twee gerechten mee te maken. Voor de Boeuf Bourguignon maakt ik een bouquet garni met peterselie, laurier, rozemarijn en tijm en bij de eendenborst aten we gebakken champignons met een zelfde bouquet garni en rozemarijnaardappels uit de oven.
De ruim 50 recepten in Herbas zijn goed maakbaar. Verwacht geen hele maaltijden, maar vooral wat luxere hapjes en drankjes. Dankzij de bijzondere kruiden kan je je gasten daar aardig mee verrassen. Ga vooral zelf experimenteren met de tips uit het boek en trek er op uit om zelf kruiden te plukken!
Uitgeverij: Lannoo
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.