Kookboeken7daagse
De Kookboeken7daagse is een campagne voor Kookboeken die nu zo’n zes jaar wordt georganiseerd door bureau de Wonderneming van Fusina Verloop. In 2007 begon zij met de Kookboek van het Jaar verkiezing. In 2016 zal de 10de editie plaatsvinden van de Kookboek van het Jaar-verkiezing en om dit te vieren komt er een speciaal jubileumkookboek met recepten uit de winnende kookboeken van de afgelopen tien jaar.
Agenda 2016:
17 oktober: bekendmaking nominaties Kookboek van het Jaar
4 november: bekendmaking & uitreiking Johan van Damprijs en Joop Witteveenprijs
5 november: start Kookboeken7daagse t/m zondag 13 november 2016
10 november: bekendmaking en uitreiking Kookboek van het Jaar & 10-jarig jubileumfeest
Kookboek van het Jaar 2016
Binnen de Kookboeken7daagse organiseert bureau De Wonderneming de kookboekenverkiezing. Dit jaar de 10e editie. Alle kookboekenmakers uit Nederland en Vlaanderen worden opgeroepen na de zomer kookboeken in te sturen. Een jury kiest, uit een door uitgeverijen uit Nederland en Vlaanderen ingestuurde selectie, zes kookboekentitels: drie vertaald en drie oorspronkelijk Nederlandstalig. Hieruit kiest de jury één winnaar. Publiek kan vanaf de bekendmaking van de nominaties stemmen op de keuze voor de Gouden Garde, de publieksprijs van de Kookboek van het Jaar-verkiezing.
De jury bestaat uit:
-Danny Jansen, TV-chef bij 24 Kitchen
-Hilary Akers, culinair schrijver, historica en onderzoeksjournalist
-Joyce Limpens, senior boekverkoper Dominicanen Maastricht
-Tal Maes, receptenexpert
-Monique Bleeker, art director Linda.
Op 17 oktober worden de nominaties bekendgemaakt en op donderdag 10 november wordt het jubileum gevierd en de winnaars bekendgemaakt in de onlangs heropende Grand Theatre Boekhandel in Breda. Aldaar worden de volgende prijzen en awards bekendgemaakt en uitgereikt:
-het Kookboek van het Jaar (vakjuryprijs)
-de Gouden Garde (publieksprijs)
-de beste kookboekenvormgever en/of fotograaf
-het meest duurzame kookboek (Youth Food Movement)
-de Foodblogger van het Jaar
Johannes van Damprijs
Deze oeuvreprijs wordt door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam toegekend aan een auteur die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. Vorige prijswinnaars van de Johannes van Damprijs zijn Claudia Roden, Harold McGee en Carlo Petrini, oprichter van de internationale Slow Food-beweging.
Jury Johannes van Damprijs 2015:
-Prof. dr. ir. Louise O. Fresco, voorzitter van de jury en voorzitter Raad van Bestuur van
Wageningen UR
-Wil Demandt, chef Restaurant Bordewijk in Amsterdam
-Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur CPNB
-Jonah Freud, culinair journalist en eigenaar Kookboekhandel
-Garrelt Verhoeven, directeur Stichting Deventer Verhaal
-Steph Scholten, directeur UvA Erfgoed
Jubileum kookboek
In de 10 jaar sinds de eerste Kookboek van het Jaar-verkiezing zijn tegen de 1000 kookboeken op de keukentafel beland van organisator Fusina Verloop. Daaruit heeft zij nu een uniek boek samengesteld met recepten uit de winnende – en dus de beste – kookboekentitels die de laatste jaren in Nederland en Vlaanderen uitkwamen. Met bijzondere verhalen van de mensen die, op welke manier dan ook, met energie hun droom waarmaakten. Dit boek is een ode aan alle pioniers die nieuwe recepten uitproberen, food stylen, smaakmakende teksten schrijven, kookboeken schitterend vormgeven, uitgeven en drukken.
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.