KOOLTJE! – Pascalle Bonnier & Matthijs Kok
– Pascalle Bonnier & Matthijs Kok
Creatieve, verrassende en originele koolrecepten, altijd met een gezond thema!
Na het succes van Havermoutje en Nootje is er een nieuwkomer die zo vlak voor het winterseizoen een welkome intrede doet: Kooltje. Pascalle en Matthijs laten je opnieuw kennismaken met klassiekers die je al jaren eet, zoals broccoli en bloemkool, maar dan op een creatieve, originele en verrassende manier. Ook zijn er waarschijnlijk nieuwkomers voor je, zoals palmkool en romanesco.
Na een korte kennismaking met de koolsoorten die in de recepten gebruikt worden (witte kool, spitskool, rodekool, groene kool, broccoli, bloemkool, romanesco, spruitjes, boerenkool, palmkool, chinese kool, paksoi en koolrabi), krijg je eerst algemene richtlijnen over hoe je kool moet bereiden, verbouwen, kiemen en hoe gezond kool eigenlijk wel niet is. Hiervoor doet een heuse Kolenprofessor een duit in het zakje.
De recepten zijn ingedeeld in ontbijt (kool kan blijkbaar ook in de ochtend), lunch, tussendoor, diner en inmaken. Alle recepten zijn bovendien eenvoudig terug te vinden in de visuele index met kleine foto’s bij elk recept en lekker groot het paginanummer erbij, heel handig! Helemaal achterin is nog een klassieke index opgenomen op alfabet en zoekwoord.
De ontbijtjes van Kooltje zijn ontegenzeggelijk verrassend. Rodekool gebruik je namelijk om kleurrijke crackers van te maken en bloemkool is het hoofdbestanddeel van ontbijtwafels. Van boerenkool maak je havermoutpap, groene crackers en muffins. Ook de lunchrecepten verrassen: rodekoolsoep, bloemkoolbrood en spitskoolpannenkoeken laten je kennis maken met de veelzijdigheid van kool.
Ook met de rest van de recepten hebben de schrijvers bewezen hoe ontzettend veel dingen je kunt maken met koolsoorten. Het leuke is dat je de oude vertrouwde groenten, zoals bijvoorbeeld rodekool en boerenkool, opnieuw leert kennen. Het boek is een geslaagd resultaat van hun (waarschijnlijk veelvuldige) experimenten.
Geheel in de sfeer van Havermoutje en Nootje, is ook Kooltje uitgegeven in de karakteristieke minimalistische vormgeving die we kennen van Bonnier & Kok. Wit servies en witte achtergronden leiden zo min mogelijk af van datgene waar het om draait: creatieve en originele recepten, altijd met een gezond thema. Nu dus Kooltje.
Recensie: Leonie Kohl
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.