Lekker lokaal! Laura de Grave
– Laura de Grave
Vegetarische & simpel koken met Nederlandse Producten
In Lekker lokaal draait het om het vinden van de beste producten uit jouw buurt om daar vervolgens een vegetarisch gerecht mee te maken. In theorie en in praktijk sla je zo twee vliegen in een klap. Vegetarisch eten is goed voor de planeet en het beperken van de voedselkilometers ook.
Tijdens het schrijven van haar vorige kookboeken ontdekte Laura de Grave hoeveel mooie producten Nederland te bieden heeft. Heel veel daarvan wordt naar het buitenland geëxporteerd, terwijl wij in Nederland ook weer een hoop importeren, soms precies dezelfde producten! Ons voedselsysteem is van lokaal naar mondiaal gegaan en dat is op termijn waarschijnlijk niet houdbaar. Tijd dus voor de moderne Nederlandse keuken, met lokale producten en zonder vlees.
Naast voedsel kilometers zitten er nog meer voordelen aan lokaal eten. Zo ontdek je misschien wel bijzondere producten, heb je de kans om de producten supervers op te eten en je steunt de boeren. Wellicht ga je de producten ook meer waarderen, als voorbeeld wordt het aspergeseizoen gegeven, persoonlijk vind ik Nederlandse aardbeien ook altijd weer fijn als ze er zijn.
Lekker lokaal is bewust vlees vrij. Vleesproductie levert veel CO2 op en vee heeft veel voer nodig om een kilo vlees te produceren. Vlees heeft ook invloed op het landschap. Zo domineert snijmais in Nederland het landschap en snijmais is veevoer, geen mensenvoer. Laura eet weinig vlees en wil laten zien dat het ook je ook prima lekker maaltijden zonder vlees of vis kan maken. Veel vegetarische gerechten komen uit het buitenland, maar de Nederlandse eetcultuur heeft ook van alles te bieden, dat moeten we niet vergeten. In dit boek draait het ook om kwaliteit (en waar mogelijk biologisch) en zijn de recepten bewust simpel gehouden, zodat iedereen ze kan maken.
Het boek staat vol uitleg en informatie over wat Nederland allemaal te bieden heeft, een kalender van wanneer wat in het seizoen is en natuurlijk websites van leveranciers en initiatieven die adressen verzamelen van lokale producenten. Na het informatie gedeelte volgen de recepten. Eenvoudige maar prettige vegetarische recepten. Voor dingen als appel en perenmoes, gele vla en groente bouillon. Hachee met aubergine en een captains dinner, witte stoofperen en kibbeling maar dan van bloemkool. Elk recept is voorzien van een foto. Veel is vega, maar niet vegan.
Na deze uitgebreide introductie van 50 pagina’s begint de receptuur. Van bammetjes met selderij en bosui tot pannenkoekentaart, maar ook van zeewierburger tot vega-zoervleis en ‘kibbeling’ van bloemkool. Wij aten thuis een witlofschotel. Op het eerste gezicht niet heel bijzonder, maar onder meer het gebruik van appelstroop en grove mosterd maakte dat wij het heerlijk vonden en nét even anders dan we gewend waren.
Laura de Grave heeft er met Lekker lokaal voor gezorgd dat ik niet kan wachten om de boer op te gaan en de keuken in te duiken met al die heerlijke producten.
Uitgeverij: Xander
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.