Linzen! Joke Boon
– Joke Boon
75 verrassende recepten
Joke Boon is een bedrijvige dame, zij heeft al diverse kookboeken geschreven. Daarnaast blogt zij op haar blog: Boonappetit. Joke heeft anosmie, zij heeft dus geen reukvermogen. En dat is super lastig als je kookt, want onze reuk bepaalt voor het grootste gedeelte onze smaakbeleving. Daarom is het des te knap, dat ze zulke heerlijke recepten schrijft.
Een heel boek alleen maar over linzen, dat schreef Joke Boon dit jaar. Maar hoe boeiend kunnen die nou zijn, linzen? Nou, mega verrassend dus! Want in alle eerlijkheid, dat dacht ik in eerste instantie echt. Ja joh linzen. Boeiend. Maar dat zijn ze dus echt. Wat een veelzijdigheid aan recepten kun je er mee maken zeg. Niet normaal. In het boek van Joke Boon staan er meer dan 75!
Linzen van Joke Boon is daarnaast ook nog eens voorzien van prachtige foto’s (door Mitchell van Voorbergen) en alle gerechten zien er even smakelijk uit met dank aan de styling van Alexandra Hereijgers. Wat het ook nog eens tot een heel lekker boek maakt om door heen te bladeren.
Nu ben ik dol op linzen Ik gebruik ze met regelmaat. Zoals in deze eenpansmaaltijden, of in een dahl. Maar Joke bedacht voor haar boek recepten met linzen waarvan ik nooit had gedacht dat dat a) zou kunnen en b) dat het lekker zou zijn. Denk aan linzen kaaswafels als ontbijt, krokante linzengranola of = zoals ik maakte – een cake met linzen.
Peulvruchten, dus linzen, bonen en erwten, zijn allemaal leden van de vlinderbloemige familie. Kenmerk is dat ze allemaal peulen dragen. Bonen en erwten hebben vaak meerdere bonen(zaden) in een peul, bij linzen zitten er maar een of twee (zaadjes) linzen in een peul
Waar je bonen moet weken gaat dat voor linzen niet op: linzen kun je meteen koken zonder ze eerst te weken. Ook krijg je van linzen geen gasvorming. Daarnaast kleeft er aan linzen geen ‘armoedig’ imago, iets waar bonen onbewust in ons land toch nog steeds mee te maken hebben.
Linzen zijn hip en snel. Ze hebben een korte kooktijd, zijn eiwitrijk en vrijwel iedereen lust ze. Je maakt er snel een soep, curry, dahl of salade mee. In mijn boek laat ik overigens zien wat er nog meer mogelijk is. Daarnaast hebben linzen een struggle for life nodig: hoe armoediger de grond, hoe warmer het klimaat, des te beter ze gedijen. De meeste bonen en erwten hebben rijkere grond en een iets minder warm klimaat nodig.
Naast heel veel recepten krijg je ook nog eens een lesje in linzen. Geschiedenis, soorten en hoe je ze bewaart. Beknopt, het is tenslotte een kookboek, maar wel machtig interessant om te lezen. Het maakt het een compleet boek.
Linzen van Joke Boon is daarnaast ook nog eens voorzien van prachtige foto’s (door Mitchell van Voorbergen) en alle gerechten zien er even smakelijk uit met dank aan de styling van Alexandra Hereijgers. Wat het ook nog eens tot een heel lekker boek maakt om door heen te bladeren.
Na koken met kleur, bonen en de Vega Optie is Linzen van Joke Boon haar 4e boek bij Nieuw Amsterdam. Wéér een verrassend boek. Eigen. Geen 13 in een dozijn. Maar inspirerend in een tijd waarin we bewuster eten en er meer en meer mensen vegan of glutenvrij eten (het grootste deel van de recepten is vegetarisch, veel vegan en/of glutenvrij).
De recepten in Linzen zijn écht verrassend. Het recept voor de cake met sinaasappel lukte fantastisch goed, terwijl ik toch even twijfelde omdat het beslag zo dun was. Hij was heerlijk bovendien. Laat het maar aan Joke over om gewoon te zorgen dat je een degelijk én bijzonder boek in huis haalt.
Uiteraard deel ik ook graag het recept van die heerlijke linzencake met sinaasappel met je. Een bijzondere cake vond ik het, want ik had nog nooit een cake gemaakt met linzen. En dat blijkt dus niet alleen heel goed te kunnen, maar ook nog hartstikke lekker te zijn.
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.