MANIS! Francis Kuijk
– Francis Kuijk
Bakken met een Indische twist
In dit kookboek wordt de lezer meegenomen in de wereld van zoetigheid zoals de titel Manis al verraadt. Het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken, zo vind je de hoofdstukken Cake & cakejes, Koek & koekjes, Snacks, snoep, Desserts & Feestelijke lekkernijen. Voorafgaand aan alle recepten vind je een aantal nuttige hoofdstukken over handig en noodzakelijk keukengerei, maar ook met basisrecepten en technieken. Dit kookboek kan je als zowel een beginnende bakker als een meer ervaren bakker gebruiken. Je wordt helemaal aan de hand meegenomen bij het bereiden van de recepten, dit gebeurt op een leuke maar zeker geen kinderachtige manier. Er wordt veel uitgelegd en achtergrondinformatie gegeven waar je iets mee kunt bij het maken van alle baksels die nog gaan komen.
Er staat bij de recepten heel duidelijk aangegeven voor hoeveel personen het baksel is, hoelang de voorbereidingstijd is en daarbij ook de bereidingstijd zelf. Daarnaast staat er vermeld welke bakvorm of cakevormpjes je nodig hebt, dit staat in een andere kleur weergegeven waardoor je direct weet waar je naar moet kijken als je deze informatie zoekt. Er wordt per onderdeel uitgesplist wat je qua ingrediënten nodig hebt, dit is erg handig want dan weet je direct wat je erbij moet pakken voor bijvoorbeeld het deeg en voor de garnering. Het is een duidelijk kookboek met een fijn lettertype, je kunt hierdoor goed alle stappen volgen.
Er is een goede afwisseling van recepten, zo zijn er recepten die een lange voorbereidingstijd hebben maar ook voldoende baksels die sneller klaar zijn. De baksels door het gehele boek heen zijn echt kleine kunstwerkjes. Er is veel aandacht besteed aan de afwerking van de gerechten, dit is te zien aan de poedersuiker of chocoladestrepen waarmee de cake of koekjes gegarneerd zijn.
Naast de overbekende spekkoek, die uiteraard ook in ‘Manis’ (in drie smaakvarianten) niet mag ontbreken, biedt de Indische keuken zoveel meer aan zoete zaligheden en lekkere snacks. Maak ‘winko babat’, een koek van kleefrijstmeel met een knapperige bovenkant en een zachte onderkant of pandanzoenen. Serveer ‘pai susu’, overheerlijke custardtaartjes met gecondenseerde melk of trakteer je gasten op een ‘bika ambon-cheesecake’.
Voordat elk recept begint, heeft Francis een verhaaltje geschreven waarin zij meer vertelt over het gerecht of een tip geeft over de bereiding. De meeste ingrediënten zijn in de supermarkt te verkrijgen, af en toe heb je bijvoorbeeld tapiocameel of pandanaroma nodig, hier moet je wel even voor langs de toko.
Het kookboek is een zeer compleet en zorgvuldig samengesteld kookboek, de recepten zijn duidelijk en gemakkelijk in het gebruik. Wanneer je zin hebt om eens iets anders dan een oerhollandse appeltaart te bakken, is dit zeker een boek dat je uit de kast kunt pakken. Het zijn recepten zonder moeilijke handelingen, maar toch vind je uitdagingen in het kookboek. Door de prachtige foto’s in het boek kan je de verleiding vast niet weerstaan om een baksel te gaan maken.
Bakken maar!
Uitgeverij: Good Cook
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.