Nomnomnom! Dorothy Poker
– Dorothy Poker
Eet jezelf gelukkig in 50 grenzeloze recepten
In Nomnomnom vind je lekker vette recepten voor gadogado, curry laksa, bapao en pistache-roze peper brownies, naast creatieve snacks zoals de kaasfondue tosti, het patatje Californië, rendang bitterballen, de ‘Bob Rösti’, en de Leidens Ontzet Kroket.
Dorothy Porker is voormalig socialmediaspecialist voor onder andere MTV en Comedy Central. Ze is ‘zwaar into umami’, fan van de Koreaans-Amerikaanse keuken en gezegend met een rijke culinaire familiegeschiedenis. Voor haar vernieuwende foodblog verzorgt ze zelf de receptontwikkeling, teksten, styling en fotografie en in 2020 werd ze genomineerd voor de Pink Lady Food Photographer of the Year Awards.
Het leven is al moeilijk genoeg, eten moet fijn en leuk zijn, aldus Dorothy Porker. Haar gerechten zijn origineel, vol van smaak en staan meestal in een half uur op tafel. Haar sprankelende, funky foto’s zijn verrassend en niet zelden humoristisch. De recepten zijn met én zonder vlees, voor de grote, kleinere of zoete trek. Stuk voor stuk een feest op je bord en wat Dorothy betreft geschikt voor elk moment van de dag. Denk aan een Koreaans geïnspireerde tosti met gemarineerd spek en mozzarella, een zomerse cobb salad met rood fruit en blauwe kaas of een After Eight Oreo Pie. Maar ook snelle pastasauzen waarmee je eindeloos kunt variëren en het gerecht waarmee het ooit allemaal begon: lasagne.
Porker begon haar Engelstalige foodblog drie jaar geleden, in een mindere periode van haar leven. Na jaren werk in de sociale media en online marketing, verliest zij haar baan door gezondheidsproblemen. Zij zocht toen iets luchtigs, iets totaal anders als afleiding en vond een online foodfotografiecursus. De voedselfotografie wordt een middel om rust in haar leven te vinden. Eten bederft of valt om tijdens het fotograferen, het is echt een momentopname.
Na een half jaar volgt de Nederlandse versie van de foodblog en die trekt steeds meer mensen. De blog wordt een hit, ook op Twitter. Dat is wel een ommekeer in mijn leven geweest. Maar ik was helemaal niet uit op een carrière switch. Ik doe de dingen puur zoals ik ze zelf tof vind en ben eigenlijk vooral een beetje aan het kutten. Gelukkig vinden mensen dat tof. Zo tof zelfs, dat Fontaine Uitgevers bij Porker om een kookboek vraagt.
Veel kookboeken vragen dingen van mensen die niet te doen zijn. Door mijn gezondheidsproblemen heb ik zelf niet de energie om zes winkels af te gaan of uren in de keuken te staan. Ik wil iemand niet vertellen dat je drie uur in de keuken moet staan. Als je dat leuk vind moet je het vooral doen, maar ik wil je de ruimte geven om dat zelf te beslissen. Ook geef ik variaties in recepten. Je kan heus wel iets overslaan in het recept. Zo schets ik hopelijk een iets realistischer en flexibeler beeld van koken.”
Uitgeverij: Fontaine
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.