PADDENSTOELEN! Jonnie Boer en Edwin Flores
– Jonnie Boer en Edwin Flores
Eetbare paddenstoelen, het beste van bos en veld
Het “one subject” Paddenstoelenboek is een van de mooiste (visuele) culinaire boeken geworden van het afgelopen jaar en een must have voor de ware foodie en culi-liefhebber. Een boek met een verhaal om zelf erop uit te trekken en de paddenstoel te zien, te determineren en vooral ook te eten. Een ware delicatesse en ook nog is dicht bij huis. Je moet er wel iets voor doen. Het plukken van paddenstoelen vereist kennis en doorzettingsvermogen om uiteindelijk met een goed gezelschap te kunnen genieten van een overheerlijk paddenstoelenmaal! Er wordt in dit boek overigens alleen met paddenstoel gewerkt die goed te determineren zijn.
Het voorwoord is geschreven door Jonnie Boer en Edwin Flores. Jonnie Boer groeide op in de natuur en was altijd buiten op zoek naar iets eetbaars. In de Librije werkt hij alleen maar met pure ingrediënten waaronder paddenstoelen. Edwin Flores is een van de meest enthousiaste wildplukkers die ik ken. Hij is een wildplukker in hart en nieren. En eigenlijk zijn wij dat volgens hem allemaal. Het zit in onze genen. Mensen zijn nog steeds dezelfde jagers en verzamelaars als hun voorouders. Waar we nu jagen en verzamelen in de supermarkt, deden we dat vroeger in de natuur. Toch trekken wij ook nu nog wel door bos om bramen, bessen, vlierbloesem en paddestoelen te plukken. Volgens Edwin Florès kunnen we paddenstoelen veilig plukken en eten als je je maar aan een aantal spelregels houdt.
Het ruim 250 pagina’s tellende boek is met zeer veel zorg samengesteld. Van kaft tot en met de bijlages. Uitgeverij Komma heeft inmiddels een reputatie opgebouwd van culi-boeken die met veel passie, intensiteit en zorg zijn gemaakt. Met het Paddenstoelenboek zijn ze daar opnieuw in geslaagd. Een pareltje in de kroon van culi-boeken-land. Steven Hond heeft opnieuw zijn nek uitgestoken voor een controversieel en interessant culi-thema-boek: de Paddenstoelen. De foto’s zijn van een sublieme schoonheid met veel oog voor detail. Dat is fotograaf Remko Kraaijeveld wel toevertrouwd. De teksten en vormgeving van Ronald Timmermans zijn overzichtelijk en hebben vooral veel sfeer. Je wilt gelijk de natuur in om vervolgens via het fornuis en de keuken aan tafel te gaan.
De opbouw van het boek is overzichtelijk. De nadruk van het boek liggen op de achtergronden, de vindplaatsen, het determineren en leefwijze van eetbare paddenstoelen. Dit alles aangevuld de waanzinnige recepten van Jonnie die alles uit de smaak van de paddenstoel haalt. Want daar draait uiteindelijk alles om: smaak! De gerechten van Jonnie zijn niet eenvoudig maar voor een amateur kok die van uitdagingen houdt goed te doen.
Een mooi koffietafelboek voor in de lobby of bij de openhaard en een boek voor de gevorderde thuis- en hobbykok die zich meer wil verdiepen in de wereld en smaak van de Paddenstoelen.
Recensie: Marco Louter
Uitgeverij: Uitgeverij KOMMA
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.