Prijswinnaars Kookboek van het jaar!
Als hoogtepunt van de Kookboeken 7daagse (5 t/m 13 november) vond op donderdagavond 10 november de uitreiking plaats van het Kookboek van het Jaar 2016. De winnaar werd bekend gemaakt tijdens de tiende editie van het evenement in de Grand Theatre boekhandel in Breda. En natuurlijk was er ook een afvaardiging van Kookboekenrecensies.nl aanwezig!
Er waren 78 kookboekinzendingen voor de felbegeerde prijs van Kookboek van het Jaar 2016. De jury, bestaande uit Hilary Akers (culinair schrijver, historicus, vinologe en kok), Monique Bleeker (Art Director Linda.), Danny Jansen (TV Chef 24Kitchen), Joyce Limpens (Sr boekverkoper Dominicanenin Maastricht) en Tal Maes (food fotografe en receptenmaker) hadden eerder al een selectie weten te maken van vijf nominaties.
Kanshebbers voor de grote prijs waren het fermentatiekookboek ‘Over rot’ van Meneer Wateetons, barbecueboek ‘Smokey Goodness’ van Jord Althuizen, ‘Zuur’ van Bas Robben, ‘Basisboek India’ van Amandip Uppal, ‘Gone Fishing’ van Mikkel Karlstad en ‘Het nieuwe vegalicious’ van Alice Hart.
Om de spanning er voor de winnaar in te houden, werd o.a. eerst de winnaar van de Gouden Garde publieksprijs bekend gemaakt. Bas Robben van ‘Zuur’ ging voor het schrijven van zijn bijzondere kookboek met deze prijs aan de haal. De grote Kleyn (Nijgh & van Ditmar) van Onno Kleyn kreeg van de jury een eervolle vermelding ontvangen. Jonneke van Zeeuw won de award Foodblogger van het Jaar Award voor haar blog Mooncake.nl en Bonen! van Joke Boonen (Carrera Culinair) wint de Youth Food Movement award: het meest duurzame kookboek van 2016.
Smokey Goodness Kookboek van het Jaar 2016
Toen de camera’s van RTL live eenmaal draaiden, werd het tijd om de winnaar van de Kookboek van het Jaar prijs bekend te maken. De genomineerden stonden klaar voor het grote podium van het Grand Theatre, maar op het moment suprême was het Jord Althuizen van ‘Smokey Goodness’ die naar voren mocht komen om de prijs in ontvangst te nemen. Direct live op RTL live mocht hij zijn felicitaties in ontvangst nemen.
http://www.rtllive.nl/item/9651/uitreiking_beste_kookboek_van_het_jaar
Waarom ‘Smokey Goodness’ heeft gewonnen volgens de vakjury: het is een ‘lekker vet boek met ruige recepten en een persoonlijk verhaal. Het barbacuethema is in dit boek van voor tot achter, op alle vlakken, doorgevoerd. Je ruikt de barbecue bijna.’ Behalve de stoere recepten valt het boek meteen op door de stoere vormgeving en foodfotografie van topkwaliteit waarbij in het hele boek een bepaalde duistere sfeer wordt doorgevoerd. Doordat de recepten, de tekst, de vormgeving en de fotografie zo’n mooi geheel vormen, ontvingen ook vormgever Erik Rikkelman en fotograaf Remko Kraaijeveld een onderscheiding voor beste fotografie en beste vormgeving van het boek.
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.