Voor dames met een passie en idealen heb ik een zwak. Zeker als het gaat in combinatie met lekker eten. In Proef de Zee vertellen Anne Fleur en Anya hun verhaal over hun passie: koken met zeewier met een eigentijdse inslag.
Zo is ook Proef de Zee ontstaan. Met nieuwe en bestaande combinaties, aantrekkelijk en verrassend gepresenteerd. En alles vegetarisch. Inspiratie haalde de dames uit hun reizen aan Japan en de roots in Zeeland.
Het handzame boekje met matte kaft heeft een toegankelijk schrijfstijl en is overzichtelijk. Plezierig is de inhoudsopgave aan het begin van boekje dat 190 pagina’s telt. Er wordt gestart met een opsomming waarom zeewier belangrijk is voor ons ecosysteem. Niet onbelangrijk is dat onder andere zeewier een goede zoutvervanger is en zelfs de bloeddruk verlaagd. Zeewier is gezond en je hebt er niet te veel nodig. Nog nooit zeewier gegeten? Begin dan met de toegankelijke zeesla en de zeespagetti. Zeesla is een groenwier met een milde, verfijnde en frisse smaak. Rauw is de deze sla het lekkerst in salades en bovendien heel erg gezond. Ze bevatten onder andere veel vitaminen C. Wel tien maal zoveel als een sinaasappel.
De indeling van het boek bevat 12 hoofstukken waarin elk een ander zeewier wordt beschreven met bijpassende gerechten. Alle recepten bevat een overzichtelijke ingrediëntenlijst. Alle ingrediënten zijn ook goed verkrijgbaar en vaak in een handomdraai te maken. Geen ingewikkelde recepturen dus en waar nodig worden er goed tips gegeven.
Zeewier gebruik in Nederland is nog vrij onbekend en onbemind. Zeewier is een goede aanvulling op ons dagelijkse voeding. Het bevat veel mineralen, goede vetten, vitaminen en bouwstoffen.
Zeewier wordt door zowel wetenschappers als foodies gezien als hét ingrediënt van de toekomst. Het is lekker, veelzijdig, duurzaam en het bevat de vijfde smaak, umami. Bovendien heeft het eten van zeewier een positief effect op je gezondheid, omdat het vitaminen, mineralen, antioxidanten en goede vetten bevat. Daarnaast wordt er hard gewerkt om zeewieren duurzaam te kweken. In Nederland zijn al zo’n twaalf verschillende soorten zeewier te koop, allemaal verschillend van uiterlijk, smaak en bereidingswijze.
In Proef de zee zet Anne Fleur Sanders de eigenschappen van de verschillende wieren op een rij en geeft ze verrassende recepten van vegetarische gerechten zoals zeespaghetti met burrata, geroosterde tomaatjes en basilicum, van gerechten waarin wieren worden gecombineerd met vis, schaal- of schelpdieren zoals aramesalade met forel en gemberdressing en van zoete gerechten zoals chlorellameringues.
De beschrijvingen en recepten van Anne Fleur Sanders, de styling van Anya van de Wetering en Kamer 465 en de fotografie van Bella Thewes maken van Proef de zee een fantastisch boek dat inspireert om aan de slag te gaan met zeewier!
Uitgeverij: Terra
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter