RAMEN, JAPANSE NOEDELSOEP EN BIJGERECHTEN! – Tove Nilsson
– Tove Nilsson
Doe, ontdek en ervaar en je wordt beloond met een smaakpallet dat je huig doet kietelen!
Een van mijn meest verslavende gerechten en boeken op dit moment: Ramen, Japanse Noedelsoep en bijgrechten. De titel van het boek zorgde bij mij voor verwarring en disassociatie ondanks de overduidelijke aantrekkelijke cover. Wat? Ramen? Ramen hoe?…Ja Ramen….Japanse Ramen….. Ramen, geschreven door culinair auteur Tove Nilsson, is Japans fastfood en comfortfood dat met zorg en kwaliteit is gemaakt. Op en top Japanse bistronomie! In Japan zijn ramenrestaurants overal te vinden en ze zijn mateloos populair, met vaak lange rijen voor de deur.
Maar eerst meer over deze feel good soep! Ramen is een aantrekkelijke dampende kom op tafel vol lekkers. Opdienen en slurpen maar! De basis van Ramen zijn maaltijdsoepen die bestaan uit kokendhete bouillon, noedels en verschillende toppings zoals ei en vlees. Noedels in een kom lijkt eenvoudig eten. Maar alles draait bij ramen om de heerlijke combi van smaken. In dit boek vind je de zoektocht van Tove Nilsson naar de achtergronden van de ramen en het bereiden van de beste bouillons en noedels. De sfeervolle en gevarieerde matte foto’s zijn haarscherp, consistent en zetten aan tot koken, eten en vooral lepelen!
In dit kookboek vind je verschillende ramencombinaties van eenvoudig tot zeer complex. Alles draait om de smaak en de juiste ingrediënten. Je hebt wel speciaal gereedschap nodig en het juist keukengerei. De juiste uitrusting maakt het koken van een ramen gemakkelijker. Het boek geeft in de inleiding de juiste suggesties hiervoor. Ook mogen de specifieke ingrediënten niet ontbreken, die in het algemeen goed verkrijgbaar zijn bij de (Aziatische) supermarkt of online. Inmiddels zijn we gewend aan mirin, sake, sesamzaad, zeewier en miso. Maar bonitovlokken, shichimitogarashi en kewpiemayonaise is Japanse keuken 3.0. Hiervoor zal je iets meer moeite moeten doen maar, doe, ontdek en ervaar en je wordt beloond met een smaakpallet dat je huig doet kietelen.
Dit boek zet je aan om zelf ramen te maken die by far zoveel lekkerder zijn dan de instantnoedels. Zelf een ramenbouillon trekken is ware smaak-extase en zo rustgevend. Het vraagt wel wat tijd en geduld maar het geeft zoveel voldoening. Het geheim van een goede bouillon is een lange kooktijd en vooral de juiste ingrediënten. Een ramenbouillon bevat alles wat je maar kunt bedenken: rundvlees, merg, varkenspoten, spek, wortels, knollen, ui, kombu en shiitakes. Dat in tegenstelling tot de Franse keuken waar bouillons langzaam sudderen voor een heldere kleur.
Ook wordt uitgebreid stil gestaan bij de verschillende tares en toppings die in de kom gaan naast de bouillon en de noedels. Tares zijn de smaakmakers van de bouillon, zoals kippen of varkensvet en chili-pasta-knoflookpuree. Er worden verschillende tares beschreven en bij elke suggestie wordt een korte inleiding gegeven met tips. Dat is handig voor de lezer om een keuze te maken in het groot aantal smaakmakers. De receptuur is puntsgewijs beschreven. Soms is de uitvoering van de receptuur onconventioneel en hilarisch. Zoals bij het maken van Udon noedels staat: trek schone schoenbeschermers aan, stamp flink met je voeten op het deeg! Ramen rocks!
Recensie: Marco Louter
Uitgeverij: Good Cook
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.