Salad Days Ajda Mehmet
– Ajda Mehmet
Salades die je iedere dag wil eten!
In ‘Salad Days’ vind je manieren om simpele salades een upgrade te geven. Salades waarin de smaken de kans hebben gehad om aan elkaar te wennen en samen te smelten. Waar je eindeloos van wilt dooreten en waarbij er om het laatste beetje dressing – perfect om te eten met knapperig brood – gevochten wordt. Salades zijn geweldig en doen het minstens zo goed in de hoofdrol als in de vorm van eeuwige figurant. En misschien wel het belangrijkste: ze zijn niet alleen voor in de zomer. Ajda Mehmet deelt met ‘Salad Days’ een nieuwe interpretatie van salades, die je bij iedere maaltijd wilt eten, het hele jaar door.
In de introductie blijkt dat de titel van het boek ontleent is aan Shakespeare. Het verwijst naar de tijd van jeugdige onervarenheid. Er zijn trouwens een hele hoop Engelse gezegdes die van Shakespeare zijn, ik vind het altijd leuk om weer een nieuwe te leren. Op het gebied van salade zijn geen regels aldus Ajda Mehmet. Zorg voor de juiste verhouding van smaak en textuur en je hebt magie. Een groot deel van haar recepten is zonder vlees of vis en er worden ook opties gegeven voor als je het plantaardig wil houden.
De hoofdstuk indeling is leuk. Die is namelijk ingedeeld naar bepaalde eigenschappen als leafy, crunchy, hearty, soft, sort-of-salads en salad sides. Je kan eigenlijk direct doorbladeren naar waar je zin in hebt. Groen, zacht of knapperig, misschien denk je dat op saladegebied alles al is uitgevonden, maar toch zie ik hier meteen alweer dingen die ik niet ken en wil proberen een Cypriotische bulgursalade uit het hoofdstuk hearty, een smoky panzanella (crunchy) of een elote style salade een rokerige kruising tussen een Mexicaanse salsa en een panzanella.
De meeste salades in Salad days zijn prima op een doordeweekse dag te maken. Als je een salade hebt die misschien net niet substantieel genoeg is om een avondmaaltijd te zijn kun je een van de salad sides maken en dan zit je goed. In sommige recepten vind je ingrediënten als oranjebloesemwater of gochujang maar dat kun je tegenwoordig ook bij de supermarkt vinden. Voor groenten als snijbiet en palmkool is een goede groenteboer of Turkse winkel handig, net als voor bossen kruiden.
De volgende salades komen uit Salad Days. Dit is een zoete aardappelsalade met spinazie in plaats van palmkool De zoete aardappel is gebakken met gochujang, wat ‘m lekker zoet, kruidig en vol van smaak maakt. Dit gaat goed met de bladgroente, avocado en seroendeng. Door de mooie foto’s bij elk recept en de sfeerfoto’s heb ik weer helemaal zin om salades te eten. Er zitten voor mij als vegetarische genoeg opties bij. De mix van nieuwe ideeën en oude bekenden is precies goed. Laat die saladedagen maar komen.
Uitgeverij: Good Cook
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.