SAUSBIJBEL! Julius Jaspers
– Julius Jaspers
Heldere How-To's en Technieken
Julius Jaspers is kok, traiteur, kookboekenschrijver, mede-eigenaar van het familiebedrijf Studio Bazar en heeft een eigen brasserie en kookschool. Hij is bovenal de bedenker van Smart Cooking. Dat wil zeggen dat je zoveel mogelijk voorbereidt voor een diner, zodat je als kok zo lang mogelijk bij je gasten aan tafel kunt blijven.
Saus, het is vooral een kwestie van smaak, en het maakt of breekt wat mij betreft een gerecht. De biefstuk kan door zijn, de pompoen kan smakeloos zijn, de vis kan aan de droge kant zijn, maar de saus…, kan alles goed maken! In de professionele keuken vind iedereen zich de belangrijkste chef maar vraag het maar aan de oude rotten, het gaat om de saucier.
Als je nu niet zo thuis bent in de sauzen, wat helemaal niet erg is, ga dan niet meteen heel moeilijk doen door een béarnaise zo op het vuur te tikken, begin rustig aan, neem tijd, maak een plan, koop de allerlekkerste spulletjes om je maal en vooral je saus mee te maken. De Sausbijbel is absoluut het kookboek waarin je het recept voor de juiste saus gaat vinden.
Iemand die als geen ander smaak begrijpt is chef-kok Julius Jaspers. Ooit stond hij aan de basis van restaurant Julius bar & grill en Happyhappyjoyjoy in Amsterdam. Inmiddels heeft hij meerdere kookboeken geschreven, waaronder de BBQ-bijbel, de Groente op de BBQ-bijbel en de Stoofbijbel. Dat de Sausbijbel nu juist door hem is geschreven is dan ook weer een cadeautje voor alle kookliefhebbers.
Na wat uitleg over keukenbenodigdheden, manieren om sauzen te binden en informatie over smaakmakers volgen de recepten voor de sauzen. BBQ-sauzen, botersauzen, bouillonsauzen, groente- en notensauzen, kruidensauzen, mayonaisesauzen, dressing, olie, pesto en vinaigrette, Oosterse sauzen, roomsauzen, rouxsauzen, tomatensauzen, vis- schaal- en schelpdiersauzen, vleessauzen, alcoholsauzen en als laatste zoete sauzen.
Bij ieder recept krijg je keurig de hoeveelheid saus die het recept oplevert en een bewaaradvies. En verder een duidelijke bereidingswijze in korte stappen. Rechtsboven ieder recept staat een illustratie van de keukenbenodigdheden die je gaat gebruiken. Allemaal heel erg overzichtelijk en zelfs als je weinig ervaring hebt in de keuken, prima te doen. Leuk vind ik het ‘waar is de saus lekker bij’ advies, maar dat krijg je niet bij ieder recept. Soms is dat overduidelijk zoals bij BBQ-saus bijvoorbeeld. En soms moet je ook gewoon zelf maar eens wat experimenteren.
Natuurlijk krijg je een hoop sausrecepten voor basisklassiekers zoals de bearnaisesaus, een beurre blanc, een oosterse satésaus, een mayonaise of een prima basilicumpesto. Maar wat de Sausbijbel een aanwinst maakt voor het verder ontwikkelen van je kookkunsten zijn de vele variaties die je op deze basissauzen krijgt van Julius.
Als je gaat koken is het kiezen van de beste ingrediënten die je kunt vinden de eerste stap naar succes. Stap twee is het op de juiste manier bereiden van het gerecht. Soms zijn deze twee stappen genoeg, maar misschien zoek je toch een manier om je gerecht naar een hoger smaakniveau te tillen? De juiste saus erbij serveren is dan meestal het antwoord wat je zoekt.
De Sausbijbel is absoluut het kookboek waarin je het recept voor de juiste saus gaat vinden.
Julius zou zeggen: aan de slag, lekker koken!!
Uitgeverij: Carrera
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.