Smaken uit de Hortus Botanicus Leiden! – Onne Kleyn en Esmee Winkel
– Onne Kleyn en Esmee Winkel
Acht gerechten met specerijen uit Azie!
Sinds begin januari 2017 krijgen alle bezoekers van de Hortus een speciaal receptenboekje met de specerijen en kruiden uit Azië in de hoofdrol. De bekende culinair journalist Onno Kleyn schreef acht originele recepten voor Hortus botanicus Leiden. De Hortus is sinds 2016 deel van het Horizons 2020 project Big Picnic. Dat betekent dat de botanische tuin in Leiden in het teken staat van voedsel.
Speciaal voor dit project heeft Onno Kleyn acht recepten geschreven bij acht specerijen die in de kassen voorkomen. In dit boekje kun je alle recepten en informatie terugvinden. De recepten zijn aangevuld met achtergrondinformatie over de planten en met pentekeningen van Esmée Winkel. De recepten zijn origineel, smakelijk en eenvoudig te bereiden. Zo zijn er recepten met kaneel, (filoflapjes met kip, amandelen en kaneel), gember, vanille, zwarte peper, limoenblad (bonenburger met limoenblad en salsa), tamarinde, nootmuskaat en kruidnagel (een verrassende pannacotta met koffie-kruidnagelsaus). Het receptenboekje van Kleyn past ook in het activiteitenprogramma van 2017.
Dit jaar staat de Hortus botanicus Leiden in het teken van Azië, dan bestaat de botanische tuin in Bogor (Java), vroeger ‘ s lands plantentuin in Buitenzorg, precies 200 jaar. De connectie tussen Leiden en Bogor is altijd ontzettend belangrijk geweest, niet alleen vanwege Reinwardt, maar ook vanwege de constante uitwisseling van kennis en plantenmateriaal door de hele 19de en 20ste eeuw heen.
Uit Buitenzorg kwamen bijzondere tropische gewassen en Leiden stuurde planten uit Amerika naar Indonesië, en verzorgde personeel en kennis voor de Plantentuin. Beroemde 19de eeuwse tuinmannen zoals Johannes Elias Teijsmann en Simon Binnendijk correspondeerden veel met hun Leidsel collega’s. Deze briefwisselingen zijn bewaard gebleven en geven een bijzondere kijk in het leven van de mannen, hun dagelijkse bezigheden, frustraties en passies. De eerste directeur en oprichter Caspar Georg Carl Reinwardt werd in 1823 prefect van de Hortus.
Met de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen uit Azië’ wordt dit jubileum groots gevierd. Tussen april en oktober worden in de Hortus geurige en smakelijke Aziatische gewassen in de tropische kassen in het zonnetje gezet. Aanrader voor een bezoekje!
Recensie: Marco Louter
Uitgeverij: Hortus Leiden
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.