Vegan voor iedereen! Merel Wildschut
– Luna van der Loos
Snel, duurzaam, budgetvriendelijk
Vegan voor iedereen is het kookboek van misschien wel de bekendste vegan blog van Nederland De Groene Meisjes. In dit kookboek vind je favorieten en heel veel nieuwe recepten. Allemaal veganistisch, snel op tafel en met goed verkrijgbare ingrediënten, kortom voor iedereen.
De Groene Meisjes blog bestaat al 10 jaar. Het gaat er over veganistisch eten en leven en duurzaamheid maar ook over literatuur, mentale gezondheid en LGBTQ+ rechten. Ik heb begrepen dat Merel Wildschut, eerst een van De Groene Meisjes nu het groene meisje ook advies geeft over duurzaam ondernemen. Dit is welbeschouwd het tweede Groene Meisjesboek, het eerste boek, dat niet meer verkrijgbaar is, was meer een lifestyle guide. Dit is echt een kookboek.
Er bestaan verschillende vooroordelen over veganistisch eten. Bijvoorbeeld dat het duur is, of eenzijdig of ingewikkeld. Dit kookboek is bedoeld om te bewijzen dat dat niet zo is. Veganisme en de kijk daarop zijn de afgelopen 10 jaar behoorlijk veranderd. Veel mensen begrijpen nu wat het inhoud en dat het minstens net zo lekker kan zijn als niet veganistisch eten. Alleen op de vraag hoe dat moet weet nog niet iedereen het antwoord.
Veganistisch eten is ook voor iedereen. Niet alleen voor fulltime veganisten maar ook voor mensen die een veganist op bezoek krijgen, een dag in de week geen vlees eten of groenteliefhebbers. Merel zegt ook in haar voorwoord dat als ze je speciale ingrediënten laat kopen. Bijvoorbeeld een pot tahin voor een recept, ze daar meerdere recepten voor geeft. Zodat die pot op komt. Zodat je nergens mee blijft zitten, dat is ook niet duurzaam.
Vrijwel alle recepten in vegan voor iedereen zijn nieuw. De tien meest populaire recepten van De Groene Meisjes staat er in maar de rest heeft niet op het blog gestaan. Er zijn recepten voor ontbijt, lunch, diner, voor de borrel en dingen om te bakken. Bij ieder recept staat een foto van het eindresultaat en er staan door het hele boek heen sfeer foto’s van Merel.
De recepten zijn inderdaad over het algemeen eenvoudig en snel. Geen lange ingrediëntenlijsten en als ze er wel zijn zijn het vaak alleen de los genoemde specerijen die het lang maken. Hier en daar een shortcut zoals kant-en-klaar deeg, dat ook vaak bij toeval al veganistisch is. Alles is in die typische Groene Meisjesstijl en het beantwoord ook zeker vragen van beginnende veganisten zoals: wat kan ik met tofu? Wat moet ik met tempeh? Voor de ervaren veganist is het wellicht iets minder verrassend.
Het gebak is gelukkig gezoet met suiker en niet met dadels of zoetstof, zoals bij veel vegan kookboeken nog wel het geval is. Ik heb niets tegen mensen die suiker mijden, maar ik denk dat als je vooroordelen over veganisme wil bestrijden je met een bliss ball, hoe goed bedoeld ook, niet ver komt. Er worden geen kant-en-klare vleesvervangers gebruikt, wel plantaardige melk en hier en daar een veganistische kaas. Die laatste is dan wel vaak optioneel, dus als je geen fan bent, of het past niet in je budget dan is hij weg te laten.
Als blogger vind ik het leuk om te zien dat heel veel mensen die voornamelijk een digitaal bestaan hebben toch een boek maken. Het betekent toch iets om je ideeën op papier te zien en vast te houden, daar ben ik van overtuigd. Ik ben heel benieuwd wat er komende 10 jaar met De Groene Meisjes gaat gebeuren.
Uitgeverij: Fontaine
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.