Venusian Kitchen! Henriette Tomassen en Elsbeth Tijssen
– Henriette Tomassen en Elsbeth Tijssen
De schoonheid en verbindende kracht van eten
Als er een doel, is er een plan: het zit allemaal in de pan!
Soms kom je een parel van een boek tegen die meteen overweldigd en indruk maakt. Een culinair fotoboek met een verhaal. De Venusian Kitchen, een liefdesverhaal over eten, is zo een boek. Het is gemaakt met heel veel liefde, zorg en gevoel voor details. Van de cover tot aan de laatste bladzijde, van de intensiteit van de foto’s tot de uitvoering. De 288 pagina’s, 150 foto’s, het gepaste gewicht, de aaibare en kleurrijke barokke omslag van geweven stof, het dennen groene leeslint en de luxe afwerking met het koper op snee. Dit maakt het boek tot iets heel bijzonders. Een boek dat betovert en verleidt. Een uitnodiging om het leven lief te hebben!
Wat is de magie van het leven? En de schoonheid van het gewone? In dit kook-, kijk- en belevingsboek geven Elsbeth Tijssen en Henriette Tomassen daar in beeld en tekst antwoord op. Met Venus als inspiratie, de godin van de liefde en de schoonheid. Alles op en aan de Venusian Kitchen ademt liefde en aandacht. Het boek nodigt uit om te genieten van wat er is en om te zorgen voor jezelf, voor elkaar en de aarde.
Elsbeth Tijssen, fotograaf en Henriette Tomassen, communicatie, waren ooit buurvrouwen van elkaar en zijn de auteurs van de Venusian Kitchen. Ze hebben vijf jaar gewerkt aan de inhoud van de Venusian Kitchen. Hun gemeenschappelijke doel: een vleugje Venus toe aan je dagelijks leven toevoegen. En daar zijn ze boven verwachting in geslaagd.
Aanleiding om dit boek te maken was een gedeelde waarde die ze wilden geven aan de rol van eten in hun dagelijks leven. Eén van de inspiratiebronnen is het magisch realisme en de zintuigenprikkelende sfeer van de bestseller Rode rozen en tortilla’s van Laura Esquivel uit 1989. De oorspronkelijke titel is Come agua para chocolate. De luxe-editie met uitgebreide recepten is prachtig uitgegeven met authentieke recepten. Het boek werd in 1994 verfilmd door Alfonso Arau, de toenmalige echtgenoot van de auteur.
Bijzonder is de geweven zachte omslag van het boek. Het is gemaakt door EE Labels, een 120-jarig familiebedrijf in Heeze. Leuk detail is dat 50 procent van de draden gemaakt zijn uit gerecycled pet-fles materiaal. De kleuren van de bloemen en granaatappels zijn rijkelijk. Het zou een detail kunnen zijn van een schilderij uit de rijkelijk periode van de Gouden Eeuw.
Voor de auteurs gaat het vooral om de magie in de keuken, het anders kijken en het delen van de zachte kanten van het leven. Bewust stil staan en de schoonheid van het leven te zien. Eten is daarbij letterlijk en figuurlijk de ingang.
De Venusian Kitchen bestaat uit 5 hoofstukken. De prachtige en overvloedige natuur, het zintuigelijke, het zachte en scheppende, intense familielijnen en liefdevol omgaan met ons dagelijks eten. Het boek is gevuld met intiemen beelden, schilderingen, treffende gedichten, recepten en verhalen over eten samenkomen. Mijn favoriete recept die aansluit bij dit seizoen: de bio en duurzame knolselderij van Boer Ted met truffel en pastinaakchips!
Een standaardwerk vol levenskunst en inzichten die iedereen zou moeten lezen om tot de essentie van het leven te komen!
Online bestellen: www.venusiankitchen.nl
Uitgeverij: Komma, Steven Hond
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.