VIJF SEIZOENEN Jonathan Zandbergen
– Jonathan Zandbergen
Lekker koken is niet moeilijk!
Het kookboekendebuut van Jonathan Zandbergen is vers van de pers binnen. Lekker koken is niet moeilijk is zijn slogan. De executive chef van Hotel restaurant Merlet in Schoorl heeft een kookboek geschreven over zijn VIJF SEIZOENEN.
Ik ben benieuwd naar de insteek van Jonathan met dit kookboek die de voorzomer als vijfde seizoen introduceert. De Michelin chef neemt je in 50 recepten mee langs 5 culinaire seizoenen. De voorzomer is naast de herfst zijn favoriete seizoen. Ieder seizoen bevat tien recepten waarin ingrediënten van eigen bodem centraal staan. Zo eet je niet alleen verantwoord, maar geniet je ook van de ingrediënten als ze in op hun best zijn.
Het is een boek voor de thuiskok met toegankelijke recepten die je in je eigen keuken kunt maken, zonder ingewikkelde apparatuur of technieken. Enkele gerechten zijn iets uitdagender. De recepten zijn geschreven voor de thuiskok met enige ervaring. Hij start het boek met een hoofdstukken over zijn roots, de favoriete basis ingrediënten en een hoofdstuk over specerijen. Jonathan deelt hier zijn ervaring, kennis en kunde met zijn geheime kruidenmelanges die de gerechten meer diepgang of een extra boast geven.
De seizoenen volgen. Vijf in totaal. Opvallend zijn de compacte, makkelijk leesbare recepten en de frisse consistente foto’s van de gerechten. Zowel in kleur als in zwart-wit. Geen lange verhalen en onmogelijke kooktechnieken die je wellicht bij een chef-boek verwacht. Wel met smaken op restaurantniveau die de thuiskok zullen verrassen.
De ingrediënten zijn goed in de supermarkten te vinden of in de natuur, afhankelijk van het wildplukseizoen. Regelmatig zijn er tips in de recepten voor de nodige variatie. Handig is het benoemen van de bereidingstijd van de recepten. Op de inspiratiekalenders zie je in een oogopslag wat in welke periode van het jaar beschikbaar is. Zo kun je thuis op verschillende manieren combineren en variëren.
Jonathan is er op een toegankelijke manier in geslaagd een laagdrempelig chef-kookboek te maken voor een breed publiek. En dat wil uiteindelijk iedere hobby-kok: smaken bereiden als die van een chef.
Uitgeverij: Carrera
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.