VIS! Gael Orieux
– Gael Orieux
70 soorten vis en zeevrichten in 90 recepten
Vis is een culinaire bijbel van bijna 400 pagina’s die lezers bekendmaakt met uiteenlopende soorten vis, schaal- en schelpdieren en laat zien hoe je deze tot de heerlijkste gerechten kunt bereiden. Aan de hand van 90 recepten, die geschikt zijn voor iedere thuiskok, maakt de Franse chef Gaël Orieux deze schatten uit de zee tot gastronomische hoogstandjes op je bord.
Het eerste deel van het boek bevat duidelijke beschrijvingen en prachtige foto’s van alle gebruikte soorten. De 90 recepten zijn opgedeeld in zeven categorieën: Fine dining, Chic, Bistro, Verfrissend, Exotisch, In water of zout, Gerookte vis en diversen. In het tweede deel worden de recepten onderverdeeld in meerdere thema’s: bouillons/soepen, gefrituurde vis/fritters, thuis roken, curry’s/kruiden en eenvoudig/geraffineerd. Daarbij legt Gaël Orieux stap voor stap de belangrijkste technieken uit, zoals fileren en het openen van oesters, en geeft hij informatie over seizoenen en visgebieden. In de gerechten klinkt duidelijk de stijl van Orieux door, hij maneuvreert tussen traditioneel en modern, zonder ooit zijn diepe overtuigingen uit het oog te verliezen: respect voor de natuur en de ontmoeting tussen land en zee.
Door zijn Bretonse afkomst kwam Gael Orieux al vroeg in contact met de kust en later ook met de zeebodem. Zij opvallende carrière leidde hem via Paul Bocuse naar Le Meurice van Yannick Alleno via Lucas Carton naar George V. Hij vestigde zijn restaurant in Parijs en noemde het Auguste, als eerbetoon aan Escoffier. De prachtige foto’s zijn van Jean-Claude Amiel.
Uitgeverij: Terra
Taal: Nederlands
Recensie: Marco Louter
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.