HET ZEEUWSE MOSSEL KOOKBOEK - Bart van Olphen
– Bart van Olphen
40 recepten, 40 dagen plezier!
Chef, schrijver en reiziger Bart van Olphen lanceerde in november zijn nieuwste boek: het Zeeuwse mossel kookboek. Hij maakte alle 40 recepten met Zeeuwse mosselen die gegarandeerd van zaad tot mossel zijn opgegroeid in de Oosterschelde.
Naast een goed en leuk kookboek is het Zeeuwse mossel kookboek ook behoorlijk leerzaam. Bart vertelt over het verschil tussen bodemcultuur en hangcultuur mosselen, vertelt over de geschiedenis van dit tweekleppige weekdier, waar ze vandaan komen en geeft lijstjes met do’s en don’ts. Allemaal makkelijk te lezen en uit te voeren adviezen.
We reizen met Bart en fotograaf David Loftus mee aan boord van een mosselschip van de familie Schot van Neeltje Jans mosselen. Die achtergrondverhalen maken dat je weet wat je straks op je bordje hebt.
De mosselrecepten zijn makkelijk te maken. De bereidingstijd staat er altijd bij vermeld en ook voor hoeveel personen het recept bedoeld is. Mede door de fotografie en het feit dat panko (geraspt Japans broodkruim) een heerlijk krokant korstje aan gerechten geeft zonder dat het keihard wordt maakte ik snel de pankomosselen met selderijremoulade. Handig is om plastic handschoenen te dragen tijdens het paneren van de mosselen want anders krijg je hoe langer hoe grotere klonten aan je vingers van ei, bloem en panko. Een andere favoriet zijn de springroll mosselen. Rijstvelletjes met een vulling van dungesneden groenten, glasnoedels en natuurlijk sappige grote mosselen. En wie voor de wat traditionelere mosselbereidingen gaat kan zich te goed doen aan mosselen in witte wijn met zeekraal, de in bier gekookte mosselen of mosselen à la Hollandaise. 40 recepten, 40 dagen plezier!
Recensie: Nelleke Launspach
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Error: There is no connected account for the user 202939202 Feed will not update.